Fotod ja video: sõidusimulaatoris sai testida mobiilikasutamise ohtu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maanteeameti ja PPA poolt mobiilivabaks päevaks kuulutatud 5. aprillil said soovijad sõidusimulaatoris ohutult kogeda seda, mis võib juhtuda siis, kui roolis olles kõrvaliste asjadega tegeleda.

OÜ Autosõit simulaatorit kasutatakse tavaliselt pimedas sõitmise koolituseks sellisel ajal, kui väljas pimedust napib. «Praegu on võimalik selle abil teada saada seda, mis võib juhtuda siis, kui sõidu ajal selja tagant  veepudelit otsima hakata või mobiiliga tekstisõnumit saata,» selgitas OÜ Autosõit instruktor Riho Tereping.

Väiksemat sorti veokisse mahutatud simulaator nägi välja nagu ühekohaline automaatkastiga sõiduauto. Rool oli auto kohta liiga kerge ja ka muidu valmistas simulaatoril sõitmine nii mõnelegi kogenud autojuhile raskusi. Seda isegi ilma mobiiltelefoni või veepudeliga askeldamata.

«See on üks jube riist,» ütles abilinnapea Arvo Sarapuu, kes esialgu juhtimisega hästi toime tuli, kuid mobiili näppimise tõttu hiljem siiski teelt kõrval kaldus. Paremini ei läinud ka transpordiameti juhatajal Andres Harjol, kes tunnistas, et varem on sõidu ajal peetud telefonikõnesid vahest ette tulnud, kuid praegu on autol peal korralik handsfree, nii et seaduserikkumiseks pole põhjustki.

Sarapuu ja Harjo andsid ka ametliku lubaduse roolis olles mobiili mitte kasutada ning said selle tunnistuseks maanteeameti ennetustöö osakonna juhatajalt Monika Heinrannalt vastava rinnamärgi.

Maanteeametit ärgitas mobiilivaba päeva kampaaniat korraldama asjaolu, et tähelepanu hajutavate tegevuste tõttu juhtub Eestis iga päev keskmiselt üle kahe liiklusõnnetuse. «71 protsenti sõidukijuhtidest kasutab autoroolis mobiiltelefoni ning 99% neist vastab kõnedele. Roolikeerajad tegelevad sõidu ajal ka pildistamise, tekstisõnumite või sotsiaalmeedia postituste lugemisega,» ütles Heinrand.

«Mobiiltelefon on muutunud nii igapäevaseks, et me ei oska isegi mõelda sellele, kui palju tähelepanu see autoroolis hajutab ning kui ohtlikke liiklussituatsioone tekitab. Iga sekund võib õnnetuse ärahoidmisel olla määrava tähtsusega. Mobiilivabal päeval on hea võimalus sellele teemale mõelda ning jätta kõned autoroolis valimata ja vastu võtmata. Ükski kõne pole nii vältimatu, et sellepärast peaks ohtu panema iseenda, oma lähedased ja kõik kaasliiklejad,» lausus Heinrand.

Politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametniku Sirle Loigo sõnul vähendab igasugune kõrvaline tegevus juhi poolt tema tähelepanu, mistõttu ei pruugi ta liikluses toimuvale adekvaatselt reageerida. «Paratamatult tekitab küsimusi tipptunnil väikesel kiirusel toimunud kokkupõrge ees seisva või liikuva sõidukiga. Kas juht jälgis liikluses toimuvat või pärssis tema reaktsiooni mõni kõrvaline tegevus? Turvaline liiklemine ei ole midagi, mis sünnib vaid järelvalvet teostades, vaid selleks peavad kõik osapooled igapäevaselt panustama. Veel viis aastat tagasi ei olnud kombeks tagaistmel ja vahest ka esiistmel istudes turvavööd kinnitada. Tänu pidevale selgitustööle on see asi muutunud. Telefoniga roolis rääkimine on uus lahtise turvavööga sõitmine, mille välja pookimine juhtide harjumustest aitab samamoodi elusid säästa nagu turvavarustuse korrektne kasutamine,» rääkis Loigo.

Politsei kontrollis mobiilivaba päeva puhul ka sõidukijuhtide käitumist Suur-Ameerika tänaval. Kahe tunniga tabati 26 sõidu ajal mobiili kasutajat ning kolm lahtise turvavööga sõitjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles