Nõmmel algab põlvkondade maja ehituse teine etapp

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endisest koolimajast Valdeku tänaval saab põlvkondade maja.
Endisest koolimajast Valdeku tänaval saab põlvkondade maja. Foto: Jukko Nooni

Eelmisel reedel sõlmisid Tallinna linnavaraamet ja Ramm Ehituse OÜ lepingu Nõmmel Valdeku 13 asuva endise koolihoone laiendamiseks ja rekonstrueerimiseks põlvkondade majaks.

Ehitustööde maksumus on ligi 3 miljonit eurot. Objekt antakse ehitajale üle sel nädalal, ehitustööd kestavad järgmise kevadeni.

«Põlvkondade maja teise etapi lõpuks saab kunagise koolimaja stalinistliku arhitektuuriga peahoone uue sisu, sinna tuuakse kokku nõmmelastele erinevaid teenuseid pakkuvad linnaasutused,» selgitas Nõmme linnaosa vanem Tiit Terik.

Teriku sõnul alustas linnaosavalitsus juba 2011. aastal tegevuste planeerimist, et tühjalt seisev kunagine Valdeku gümnaasiumi hoone uuesti kasutusele võtta. «Hoone oli plaanis lammutustööde tulemusel jagada kahte eraldiseisvasse osasse ning kasutusele võtta põlvkondade majana, kuhu koonduvad kokku linnaosa valitsuse erinevates hoonetes paiknevad osakonnad ning muud linnaosa elanike huve teenindavad funktsioonid. Spordisaal oli plaanis arendada sauna- ja spordikompleksiks,» rääkis linnaosavanem.

Põlvkondade maja esimene etapp valmis 2013. aasta sügiseks, kui avati Valdeku saun-spordihoone. Lisaks rajati kinnistule haljasalad, kõnniteed, parklad, kommunikatsioonide liitumispunktid ning tänavakorvpalli- ja rulaväljak. «Pärast põlvkondade maja teise etapi valmimist järgmisel kevadel saab hoone esimesele korrusele uued ruumid praegu üsna kitsastes tingimustes tegutsev Nõmme vaba aja keskus, uued õppeklassid saab sinna ka Männikul asuv laste päevakeskus ning ruumid puuetega noortele. Ühtlasi tulevad hoonesse linnaosavalitsuse tööruumid ning Nõmme halduskogu koosoleku saal, samuti veel üks väiksem spordisaal ning aula,» lisas Terik.

Hoone Valdeku tänava äärne fassaad on rikkaliku dekooriga, mis korrastatakse ja säilitatakse. Samuti väärivad säilitamist hoovipoolses küljes hoone tiibade otstes paiknev raamistik ning stalinistlik ornamentika.

Ramm Ehituse juht Priit Raud rääkis, et ettevõttel on ka varasemalt kogemusi analoogsete hoonete rekonstrueerimisega. «Maja kogu sisu muudame tänapäevastele nõuetele vastavaks administratiivhooneks.  Oleme valmis, et nagu nõukogudeaegsete hoonete rekonstrueerimise puhul ikka, võib lammutustööde käigus ja olemasolevate konstruktsioonide avamise järel ilmneda ka erinevaid üllatusi, mis nõuavad peatöövõtjalt operatiivset tegutsemist,» lisas Raud.

Rekonstrueeritava hoone arhitektuurse projekti on koostanud OÜ BOA, arhitektid Margus Soonets ja Anto Savi. Ehitustöid koordineerib Tallinna linnavaraamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles