Püha lehm vahetas ülisoodsa kursiga raha

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõuna ajal toodi Vabaduse väljakule Püha lehm, kelle keresse võisid soovijad lasta ühekroonise mündi ja saada looma saba alt vastu üheeurose.


Juba pool tundi varem ilmusid väljakule nii ühe- kui mitmekaupa pealtnäha sihitult uitavad inimesed. Valdavalt vanemaealised, aga oli ka väikeste lastega emasid-isasid ning teismelisi.

Huvilised tulid, keksisid jalalt jalale ja läksid vahepeal kusagile sooja. Platsil viibijate jutukatketest kostis alatasa sõna «lehm». «Ei tea kas see on päris lehm või on järgi tehtud,» arutas vanem paar.

«See kõik on kena küll, aga tulin siia tegelikult lehma vaatama,» teatas keskealine daam usukuulutajale, kes talle ohtra ilukõne abil vaimulikku kirjandust üritas müüa.

Lõpuks jõudis väljaku kõrvale parklasse auto, mille järelkäru peal seisiski elusuuruses lehmakuju. Mitu meest asisid sellest kinni ja tassisid ta platsile. «Selle lehma sees küll eurosid ei ole, muidu nad ei jõuaks ju seda tassida,» arvas autoriteetne meeshääl rahva hulgast.

Lehma jalgade alla laotati punane palakas ja üks korraldajatest ronis peadpidi looma sisemusse rahavahetusmasinat käivitama. Paraku oli TTÜ Biorobootika Keskuse teadurite ja meediakunstnike ehitatud eesti kroone eurodeks vahetav robotlehm transportimisel nii palju raputada saanud, et õrn automaatika hakkas streikima.

Pärast mitut katset tundus, et asi hakkas lõpuks ometi toimima. Ja siis lõi kohe välja inimlik ahnus. Hoolimata korraldajate palvest lasta lehma sisse üks münt korraga, lasti neid ikka mitme kaupa, lootuses üks-ühele vahetuskursiga võimalikult palju teenida.

Pärast pikka ootamist sai üks inimene lehma saba alt esimese euro kätte, siis teine. Ja siis läks asi inetuks. «Ma lasksin kaks krooni sisse, andke mulle nüüd kaks eurot!» pistis üks noormees kisama. «See pole aus, te petate siin inimesi,» süüdistas ta ning ei tahtnud kuuldagi juttu sellest, et ka kaks krooni ühe euro eest on enneolematult soodne vahetuskurss.

«Ega need pole ehtsad. Need on suveniirrahad. Niisama on ilus vaadata küll, aga ega poes nende eest midagi osta ei saa,» hoiatas üks kõikteadja. Selle jutu lükkas ümber aga pensionieas Ülo. «Näete, sain kätte! Täitsa ehtne!» demonstreeris ta kõigile üheeurost münti.

Enamik inimesi suhtus asjasse mõistvalt ning rahavahetus kulges sujuvalt. Paraku käis see nii, et kroonid lasti küll lehma sisse, kuid eurod ei tulnud välja mitte lehma taguotsast, vaid ühe organisaatori taskust. Nimelt ei suudetudki robotlehma tööle panna, aga kuna inimesed olid külma ilmaga kohale tulnud, siis ei tahetud nende ootusi petta ja niimoodi kestiski ülisoodne rahavahetus enam kui tund aega.

Rikki läinud robotlehm loodetakse peatselt korda teha ning järgmisel korral peaks seda näha saama 4. jaanuaril Tammsaare pargis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles