Tallinnas väheneb lastekodudes elavate laste arv

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Tallinna Lastekodu Lasnamäe keskuses olevasse tuppa.
Vaade Tallinna Lastekodu Lasnamäe keskuses olevasse tuppa. Foto: Peeter Langovits

Tallinna lastekodudes elavate laste arv on viimastel aastatel jõudsalt vähenenud, mistõttu kavatseb linn muuta kogu lastekodude süsteemi.

Kui 2000. aastal elas pealinna lastekodudes ligi 400 last, siis praeguseks on laste arv jõudsalt vähenenud: asenduskodus elab 231 Tallinna last ja 25 last väljastpoolt Tallinna, teatas Raepress.

Lastekodulaste arvu vähenemine on linnavõimu hinnangul seotud nii laste üldarvu vähenemisega, aga ka lastekaitsetöötajate arvu suurenemisega ning perekonda toetavate teenuste kiire arenguga.

Abilinnapea Merike Martinsoni sõnul on Tallinnas asendushooldust vajavate laste arv vähenenud ning see eeldab vajalikke ümberkorraldusi.

«Kahest suuremast, Mustamäe ja Kopli keskusest, valmistuvad lapsed lähiaastatel lahkuma väiksematesse ühe- ja kahepereelamutesse,» rääkis ta. «Kuueliikmeliste peredena linna erinevates asumites elavad lapsed saavad senisest parema ettevalmistuse iseseisvaks eluks.»

Katusorganisatsioon Tallinna Lastekodu asutati 2000. aastal Nõmme lastekodu, Kopli lastekodu, Mustamäe lastekodu, Tallinna väikelastekodu ja Tallinna kristliku koolkodu ühendamise tulemusel. 2002. aastal valmis lastekodu keskus Maarjamäel ning praeguseks kuulub katusorganisatsiooni alla ka Lasnamäe keskus.

Linn renoveeris tänavu Tallinna Lastekodu Nõmme keskuse maja, mis sai tööde käigus uued aknad, küttesüsteemi ja ventilatsiooni. Samuti uuendati hoone fassaadi ja keskuse territooriumile paigaldati valgustus.

Vastremonditud hoone esimesele korrusele tuleb Mustamäe keskusest üle lastekodu administratsioon, sotsiaaltöötaja ja psühholoog.

Mustamäe keskuse senistes ruumides Kadaka tee 153 on alustanud oma uute tegevuste ja teenuste pakkumist Tallinna puuetega noorte keskus JUKS ning lähiaastatel kavatsetakse sinna koondada ka JUKSi arenduskeskus ja töökeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles