Fotod: Vabadussõja võidusamba juures mälestati märtsiküüditamise ohvreid (3)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 12 alanud tseremoonial Tallinnas Vabaduse väljakul mälestati 67 aastat tagasi aset leidnud märtsiküüditamise ohvreid.

Tseremoonial esinesid sõnavõttudega justiitsminister Urmas Reinsalu, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma ja Eesti Memento Liidu juhatuse esimees Leo Õispuu.

Vabadussõja võidusamba jalamile asetas pärja Eesti rahva nimel justiitsminister. Lisaks asetasid pärjad Tallinna linna nimel Tallinna abilinnapea Merike Martinson, diplomaatilise korpuse nimel Ukraina suursaadik Viktor Kryzhanivsky ja Eesti Memento Liidu nimel Leo Õispuu.

Justiitsminister Reinsalu ütles tänasel märtsiküüditamise aastapäeval, et kommunismiohvrite kannatusi ei tohi unustada, sest ilma minevikku mäletamata pole ka tulevikku. Kommunismiohvrite mälestuseks rajab riik oma 100. sünnipäevaks ohvrite nimedega memoriaali.

 «Kommunistlik režiim hävitas ja represseeris halastamatult süütuid inimesi. Küüditamise ohvriks langes suur osa Eesti elanikkonnast, kes pidid Siberis kannatama ja paljud neist ka hukkusid seal. Oma ajalugu peab mäletama, seda ei tohi eitada. Kui võtta rahvalt tema minevik, siis pole meil ka tulevikku,» ütles justiitsminister oma sõnavõtus.

«Kui kommunistlik okupatsioonirežiim oleks Eestis märatsenud veel paar inimpõlve, oleks see tähendanud rahvuse füüsilist ja kultuurilist hävitamist. Üle 200 000 inimkaotuse okupatsiooniajast seab meile kohustuse olnut mitte iial unustada ja nõuda ohvritele õigust ja õiglust.»

Selsamal põhjusel on ministri sõnul oluline ka eile välja kuulutatud ideekonkurss Maarjamäele kommunismiohvrite memoriaali ja ohvitseride mälestusmärgi rajamiseks. Memoriaal on kavas rajada Eesti riigi 100. sünnipäevaks.

Konkursi võistlusala asub Tallinnas Maarjamäel Kesklinna linnaosas Kadrioru ja Pirita vahel Lasnamäe panganeemiku alumisel terrassil. Võistlusala suurus on 3,8 hektarit. Võistlusalaga tegeldes tuleb arvestada ümbritsevat Maarjamäe mälestusala ehk kontaktala suurusega 13 hektarit ning Pirita tee äärset parkimisala. Uue mälestusmärgi rajatised ei tohi paikneda praeguse memoriaali rajatistest lähemal kui 50 meetrit.

Mälestuspaigas märgitakse nimeliselt ära ligikaudu 20 000 elu kaotanud isikut, kellest suur osa suri kodumaast kaugel ja kelle matmiskoht on paljudel juhtudel teadmata.


Täna õhtul kell 18 toimub traditsiooniline küünalde süütamine Tallinnas Vabaduse platsil ja Tartus Raekoja platsil.

Märtsiküüditamine jättis Eesti rahva mällu kustumatu ja sügava jälje, lõhkudes peresid ja hävitades inimelusid. Selle käigus viidi Siberisse üle 20 000 süütu inimese.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles