Kõlvart: muinsuskaitse eritingimused ei võimalda Nõmme noortemaja laiendada

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme noortemaja hoovis asub Eesti ainus rahvusvahelistele nõuetele vastav kiirusautomudelite rada, mida pole võimalik teise kohta kolida.
Nõmme noortemaja hoovis asub Eesti ainus rahvusvahelistele nõuetele vastav kiirusautomudelite rada, mida pole võimalik teise kohta kolida. Foto: Tairo Lutter

Muinsuskaitseamet koostas Tallinna haridusameti tellimusel Nõmme noortemaja (Nurme 40) remondi-restaureerimise eritingimused, mis annavad selge ülevaate piirangutest noortemaja hoone restaureerimisel.

Abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul tegutseb Nõmme noortemaja väga kitsastes oludes ning sealne keskkond ei vasta tänapäeva nõuetele. «Huvikooli toimimiseks ja arenguks on kindlasti vaja suuremat pinda, Nurme 40 hoone on aga arhitektuurimälestisena kaitse all ja selle laiendamine ei ole võimalik,» selgitas Kõlvart. «Seetõttu näeb linn mõistliku ja ratsionaalse lahendusena jätkata Nõmme noortemajal oma tegevust Pääskülas aadressil Vikerkaare 10/Põllu 109, kus linn renoveerib ja laiendab Pääsküla gümnaasiumi hoone, seega saaksid kaks asutust koos niiöelda ühe katuse all eksisteerida. Kahtlemata paranevad sellega ka mõlema haridusasutuse ruumilised võimalused ja olmetingimused.»

Abilinnapea märkis, et need ruumilised võimalused, mida praegu saab linn noortemajale pakkuda, on äärmiselt piiratud ning seda vaatamata ka sellele, et Nõmme noortemaja asub praegu kolmes hoones. «Kui praegu on Nõmme noortemaja kasutuses umbes tuhat ruutmeetrit, siis pärast Pääsküla gümnaasiumi renoveerimist ja hoone laiendustöid saaks noortemaja enda kasutusse kaks tuhat ruutmeetrit pinda,» täpsustas Kõlvart. «Samas kaalume ka teisi alternatiive ning seepärast tellisime ka Muinsuskaitseametilt Nurme tn. 40 hoonele remont-restaureerimise eritingimused ehk mida ajaloolise hoonega teha tohib ja mida mitte.»

Muinsuskaitseamet kehtestas Nõmme noortemaja peahoone (Nurme 40) restaureerimiseks järgmised muinsuskaitse eritingimused: noortemaja peahoone tuleb säilitada ajaloolises (ehitusaegses) mahus ning hilisemad juurdeehitused tuleb kõrvaldada. Hoone laiendamine tooks kaasa väärtusliku arhitektuuri momendivajadustele allutamise ning igakülgse moonutamise ning kaitsevööndis uute ehitusmahtude rajamine oleks vastuolus muinsuskaitseseadusega.

Hoonest tuleb välja viia oma tegevusega ehitismälestise nõuetekohase säilimist segavad õpperingid. Eesti parima kiirusautode raja kohta öeldakse: tehniliste ringide majast väljaviimine võimaldaks kinnistu idapoolele ehitatud, mälestise kaitsevööndisse sobimatu autodroomi lammutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles