Kohus võttis Õismäel raske liiklusõnnetuse põhjustanud mehe vahi alla

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õismäe teel sõitis esmaspäeval auto bussipaviljoni.
Õismäe teel sõitis esmaspäeval auto bussipaviljoni. Foto: Erik Prozes

Harju maakohus võttis täna Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel vahi alla Stanislavi, keda kahtlustatakse seitsme vigastatuga liiklusõnnetuse põhjustamises.

Mitme vigastatuga õnnetuse põhjustanud Stanislav (63) on MRP Linna Liinides bussirooli keeranud aastaid. Ettevõtte juhi Rein Vinni sõnul tegi mees oma tööd normaalselt.

Staažikas bussijuht

See tähendab, et purjuspäi ei ole teda bussiroolist tabatud ning ka millegi muu halvaga ei ole ta Vinni kinnitusel silma paistanud. Küll aga ei olnud bussifirma teadlik, et mehel B kategooria sõiduki juhtimiseks vastavat luba ei olnud.

Firmas töötavad bussijuhid pannakse Vinni kinnitusel igal hommikul võimaliku joobe kontrollimiseks puhuma. Esmaspäeval, kui Stanislav isikliku autoga bussipaviljoni põrutas ja seeläbi seitset inimest vigastas, oli tal töölt vaba päev.

«Muidugi on see meile häbiplekk,» nentis firmajuht. Samas aga ei rutta ta veel järeldusi tegema ning meest lahti laskma.

Mehe edasine saatus firmas, kus ta ligi kümme aastat on töötanud, sõltub Vinni kinnitusel asjaoludest ning menetluse edasisest käigust. «Kui ta kinni pannakse, siis muidugi, ta ei saa tööd teha.» 

Stanislavi pole varem kriminaalkorras karistatud. Küll aga sai ta möödunud aasta augustis väärteokorras karistada auto juhtimise eest ilma vastava kategooria juhtimisõiguseta ja kiiruse ületamise eest.

Bussi juhtimiseks vajaliku D ja ka DE kategooria juhtimisõiguse sai mees juba 1970. aastatel, kuid B kategooria juhtimisõigust pole tal kunagi olnud. Just B kategooria sõiduki roolis ta esmaspäeval raske liiklusõnnetuse põhjustas.

Eeluurimise ajaks vahi all

Esialgseil andmeil kaldus alkoholijoobes ja vastava kategooria juhtimisõiguseta Stanislav sõiduautoga Ford Galaxy esmaspäeva pärastlõunal Õismäe teel vastassuunavööndisse, sõitis vastu liiklusmärki ja tänavavalgustusposti ning paiskus bussiootepaviljoni.

Õnnetuse tagajärjel sai vigastada seitse Väike-Õismäe bussipeatuses viibinud inimest. Kiirabi toimetas sündmuskohalt Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse 77-aastase mehe, 83-, 69-, 39-aastase naise ja seitsmeaastase tüdruku. Eakal mehel tuvastati jalaluumurd ja teiste haiglasse viidud kannatanute vigastused olid kergemad. 88-aastasele mehele ja teisele seitsmeaastasele tüdrukule osutati esmaabi kohapeal.

Politsei esitas teisipäeval autojuhile kahtlustuse joobes juhtimises ja kui ekspertiis hindab eaka mehe vigastused raskeks, siis lisandub ka kahtlustus liiklusnõuete rikkumisega raske tervisekahjustuse põhjustamises. Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel võttis Harju maakohtus kolmapäeval Stanislavi eeluurimise ajaks vahi alla.

Prokurör Leelo Känd märkis, et Stanislav töötab bussijuhina ning peaks seetõttu teiste liiklejate turvalisust eriti hoolikalt silmas pidama. «Sellest hoolimata näitavad praeguseks kogutud tõendid, et mees istus autorooli suure alkoholijoobega ja võis ületada ka lubatud sõidukiirust. Ta sõitis purjuspäi ringi rahvarohkes kohas ning põhjustas vigastusi mitmele jalakäijale. Vigastatute seas on ka lapsi ja eakaid inimesi, kellele võivad selliste õnnetuste tagajärjed olla eriti rängad,» ütles prokurör.

Ta lisas, et Eestis otsitakse praegu alternatiivseid võimalusi joobes juhtimise probleemiga tegelemiseks, sest ainult karistamisest sageli ei piisa. «Näiteks pakutakse purjuspäi roolist tabatud inimestele järjest rohkem alkoholiravi, nõustamist ja koolitusi. Samas on selle konkreetse juhtumi puhul raske tagajärg juba käes ja vaadates kahtlustatava senist käitumist on oht, et ta jätkab õigusrikkumiste toimepanemist. Seetõttu taotlesin kohtult ka tema vahi alla võtmist,» märkis prokurör.

Õnnetuse täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks alustati kriminaalmenetlust, mida viib läbi Põhja prefektuur ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles