Tallinna linnamuuseum kutsub osalema uue muuseumi loomisel

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja platsil, senises kultuuriväärtuste ameti majas hkab peatselt tegutsema uus muuseum.
Raekoja platsil, senises kultuuriväärtuste ameti majas hkab peatselt tegutsema uus muuseum. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnamuuseum kutsub linnakodanikke teada andma enda valduses olevatest haruldustest ja tutvustama neid uue, loodava käsitöölise muuseumi püsiekspositsioonis. Eelkõige on muuseum huvitatud 18. sajandist pärit käsitööesemetest.

Peatselt avatakse Raekoja plats 12, otse Raeapteegi akende all juba algselt käsitööliste majana tuntud hoones kohalikku käsitöötraditsiooni kajastav muuseum. Senine kultuuriväärtuste ameti maja, suurepäraselt säilinud ajaloolise interjööriga hoone muutub Tallinna linnamuuseumi filiaalina üldsusele avatuks.

Ekspositsiooni kujundamist juhtiv linnamuuseumi teadur-koguhoidja ja vanalinna seltsi liige Risto Paju tegi selle töö juures ettepaneku, et muuseumi kogu loomisel saaksid koostööd teha ka linnakodanikud ise. Nii võiks kasu olla mitmepoolne: oma vara eksponeerijad saaksid selle kohta lisateadmisi ja vajadusel ka asjatundliku restauraatori abi.

Kellel on kodus mõni 18. sajandist pärit ese, mida ta oleks nõus deponeerima Linnamuuseumile, võib võtta ühendust Risto Pajuga risto.paju@linnamuuseum.ee, kellele võiks saata ka pakutava eseme pildi.

Praeguseks on linnamuuseum koos Jüri Kuuskemaa ja sisekujundaja Maile Grünbergiga alustanud ekspositsiooni kujundamist. 18. sajandi Tallinna elu kajastav käsitöölise muuseum on kavas avada juba tänavu, kusjuures keskaegsesse dornsesse kujundatavas magamisruumis eksponeeritakse ka Jüri Kuuskemaa enda kogusse kuuluvaid mööbliesemeid. Samasugust harukordset võimalust esitleda oma kogusse kuuluvaid esemeid otse vanalinna südames pakub linnamuuseum nüüd ka teistele linnakodanikele.

Koostööd kollektsionääridega kavandab linnamuuseum edaspidi teha mitmes plaanis. Samasuunalise järje saab ka praegu Vene 17 avatud väike vitriininäitus tuntud kollektsionääri Jaanus Idla kogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles