Lumerohkus pärsib pealinnas prügivedu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veolia ei viinud ära viie majapidamise prügi Kristiinest Algi tänavalt, põhjenduseks «läbimatud teeolud».
Veolia ei viinud ära viie majapidamise prügi Kristiinest Algi tänavalt, põhjenduseks «läbimatud teeolud». Foto: Peeter Langovits

Jäätmefirmad jätavad lumeuputuse tõttu kitsaks ja raskesti läbitavaks muutunud tänavatel elamute prügikonteinerid tühjendamata, lubades seda teha siis, kui olukord paraneb.


Nii sai üks Ravi tänava korteriühistu äsja RagnSellsilt teate: «Kuna lumi oli koristamata (lumepuder, kitsas tee), ei olnud võimalik edasi sõita sissesõidust Ravi tänavale ja konteinerit tühjendada. Tühisõitu arvele ei lähe. Palume teada anda, kui lumi on koristatud ja ligipääs olemas.»

Tegelikkuses oli maja väravaesine ja paar meetrit konteinerini täiesti puhtaks roogitud. Ravi tänav ise on aga lumevallide tõttu nii kitsas, et korraga mahub seal sõitma vaid üks auto. Lähedal asuva haigla tõttu on seal liiklus üsnagi tihe ja pidevalt tekivad seisakud.
Teine jäätmefirma, Veolia jättis üleeile tühjendamata kuue majapidamise jäätmekonteinerid Kristiines Algi tänaval. Põhjenduseks oli märgitud «Läbimatud teeolud».

«Minu teada pole Tallinnas ühtegi tänavat päris läbimatuks kuulutatud,» lausus kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg. «Ma ei tahaks kellegi kohta halvasti öelda, aga prügivedajad näevad võibolla asju teistmoodi kui meie. Ja alati, kui nad on oma muredega meie poole pöördunud, oleme püüdnud neile ka appi minna.»

Sule sõnul on kommunaalamet Veoliaga juba terve nädala tihedalt suhelnud. «Selge, et lund on igal pool palju, aga kui on suur tahtmine oma tööd teha, siis saab selle tehtud. Veolia küsis ka luba alustada ühes piirkonnas tööd juba hommikul kella viie ajal, enne kui suurem liiklus algab, nii et prügiautod oleksid kõrvaltänavatelt enne hommikuse tipptunni algust läinud. Me andsime neile sellise loa esialgu aasta lõpuni,» rääkis Sulg.

«Kuna tänavad on kitsad, siis prügiauto jääb tühjenduse ajaks tänavale seisma ja sulgeb liikluse. Meil on olnud üsna palju nurinat autojuhtidelt, et hommikul, kui neil on töölesõitmisega kiire, ukerdab prügiveok kuskil ees,» tõdes Veolia juhatuse liige Argo Luude.

RagnSellsi ärijuht Agu Remmelg lausus, et suuremad tänavad on nii puhtad, et seal jäätmeveoga probleeme pole. «Aga mõnes kohas on kas konteinerid lumehangedes või hangede taga ja neid pole võimalik autoni veeretada. Või ei pääse auto kinnistule ligi, sest lund on nii palju, et teed on muutunud väga kitsaks ja tee ääres seisavad veel pargitud autod,» kirjeldas Remmelg olukordi, kus prügivedu võib toimumata jääda.

RagnSellsi jaoks on selles osas üheks keerulisemaks piirkonnaks Nõmme. Remmelg rääkis, et lumerohkuse tõttu on klientide teenindamine muutunud tunduvalt keerulisemaks ja meeste tööpäevad veninud 20-30 protsenti ja mõnikord isegi 50 protsenti pikemaks, kui normaalsetes oludes. «Tallinnas võtame ajutiselt, kuni aprillikuuni tööle kuus laadijat, sest olukord on tõesti keeruline. Üldiselt on ette nähtud, et auto peal on üks mees, autoga saab konteinerile ligi ja konteiner on kõva aluse peal, nii et selle liigutamine ei tekita probleeme. Tegelikkuses on asi palju keerulisem ja ühe mehe jõust jääb väheks,» rääkis ta.

Luude sõnul ei kavatse Veolia talve ajaks täiendavat tööjõudu palgata, sest tänavapuhastuse eest vastutab linn ja kinnistule ligipääsetavuse peab tagama selle omanik ja kui teised oma kohustusi täidavad, siis jäätmefirmal probleeme ei teki.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles