Inspektsioon tuvastas autoremonditöökodades keskkonnarikkumisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoremonditöökoda.
Autoremonditöökoda. Foto: SCANPIX

Keskkonnainspektsiooni Harjumaa büroo kontrollis eelmisel nädalal kahtekümmet maakonnas tegutsevat autoremonditöökoda ning tuvastas neis mitmeid keskkonnanõuete rikkumisi.  

«Võtsime seekord kontrolli alla seitsme omavalitsuse territooriumil tegutsevad remonditöökojad ja põhifookuses oli vanaõli käitluse kontrollimine. Mitme ettevõtte puhul tuvastatigi vanaõli põletamine katlas, mis on ebaseaduslik tegevus ja toob ettevõttele kaasa rahatrahvi,» märkis keskkonnainspektsiooni Harjumaa büroo juhataja asetäitja Tarmo Tehva pressiteate vahendusel. 

Rikkumistega seoses alustati viis väärteomenetlust, kolmel juhul on asjaolud veel täpsustamisel. Oli ka pisirikkumisi, mille puhul piirduti suulise märkusega.

Vanaõli näol on tegu ohtlike jäätmetega, mille ettevõtted peavad üle andma jäätmeluba ja ohtlike jäätmete käitluslitsentsi omavale isikule ning üleandmise kohta peab autoremondi töökojal olema ette näidata ohtlike jäätmete saatekiri.  

Ohtlike jäätmete ebaseadusliku käitlemise eest näeb jäätmeseadus ette rahatrahvi füüsilisele isikule kuni 300 trahviühikut ehk 1200 eurot ning juriidilisele isikule kuni 32 000 eurot.

«Inspekteeritavate ettevõtete nimekirju kokku pannes kontrollib Keskkonnainspektsioon ohtlike jäätmete saatekirjade andmebaasi kaudu, kas ettevõte on üle andnud ohtlikke jäätmeid, sh vanaõli, või mitte. Autoremonditöökoda, mis oma kodulehe andmetel teostab hooldust, remonti ja õli vahetust, kuid pole saatekirjade andmebaasi andmetel regulaarselt vanaõli üle andnud, võib suurema tõenäosusega oodata peatset inspektorite visiiti,» ütles Tehva.

Lisaks vanaõli käitlemisele kontrolliti seekordsel reidil keretöödega tegelevate ettevõtete puhul välisõhu saasteloa vajadust, kliimaseadmete hooldamisega tegelevate ettevõtetel pädevustunnistusega isikute olemasolu ning muid kliimaseadmete kohta käivate nõuete täitmist, samuti kontrolliti rehvide ja muude probleemtoodete maaletoomisega kaasnevate nõuete täitmist.

Keskkonnainspektsioon soovitab autoremondi ja hooldusega tegelevatel ettevõtjatel tutvuda inspektsiooni kodulehel oleva infoga, mis puudutab ohtlike jäätmete käitlemist, vajalikke keskkonnalube ja muud olulist.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles