Fotod ja video: Savisaare imeratastoolil on koht vihmavarjuhoidja jaoks (12)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval andsid heasoovijad Poska majas Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele üle spetsiaalselt tema jaoks valmistatud unikaalse elektriratastooli.

«See tool sõidab kuni kümme kilomeetrit tunnis. Päevas saab sellega sõita 35 kilomeetrit. Minu jaoks on tal eriotstarve. Ma tahaksin sellega metsa vahel sõita ja võib-olla näiteks Palmses ära käia. Ma olen selle tooli üle päris uhke, tal on väga palju võimalusi. Siin minu selja taga saab veel üks inimene seista,» rääkis Savisaar.

«Nagunii tahab ajakirjandus küsida, et kuidas on vihmavarjuhoidjatega. Nende jaoks on koht täiesti olemas,» ütles Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk. Seda lisavõimalust demonstreeris linnapea nõunik Moonika Batrakova, kes astus Savisaare kutse peale tema selja taha astmelauale ning võttis sujuvalt ka ratastooli juhtimise üle.

Savisaar lubas, et kõndimist harjutab ta mugavast ratastoolist hoolimata edaspidigi. «Seda ütlesid ka inimesed haiglas, et ma võin hakata seda ratastooli nii väga armastama, et ei viitsi enam kõndimist harjutada. Ma ei kavatse kõndimistreeningutest loobuda. See tool on selleks, et sõita temaga metsa vahel ja muudes sellistes kohtades, kus karkudega käia ei saa,» kinnitas Savisaar.

Ratastooli valmistanud firma Ottobock füsioterapeudi ja rehabilitatsiooniseadmete esindaja Heinrich Leudersi sõnul saadi tellijate käest põhjalik info Savisaare soovide ja vajaduste kohta ning selle info alusel valmis originaalne maasturitüüpi elektriratastool. «Tellija soov oli, et ratastooli saaks kasutada eelkõige välitingimustes ning selle tõttu on tal olemas vedrustus, et seda oleks mugav kasutada väljas,» rääkis Leuders. Ta lisas, et sellega saab sõita ebatasasel pinnal, nagu näiteks metsa all, aga samahästi ka asfaltteel ja siseruumides.

«Mind ja ma arvan et tervet Eestimaad šokeeris see, mis Edgariga juhtus. Ja kui eelmisel kevadel oli selge, et Edgar paraneb, siis tekkis meil tahtmine teda aidata. Ja kuna oli tulemas tema sünnipäev, siis otsustasimegi teha talle kingituse ja kõigepealt aidata teda ratastooliga, hiljem aga juba bioonilise jalaproteesiga,» rääkis Priit Põld, kes oli koos Urmas Sõõrumaa ja veel mitme inimesega ratastooli tellijaks.

«Aega on läinud aasta, aga sellised asjad tuleb tellida ja see ratastool on tellitud just Edgari jaoks. Aga sellega see üritus meil ei piirdu ja kuna see firma teeb ka bioonilisi jalgu, siis me juba uurisime ka neid võimalusi. Kui Savisaarelt küsiti, mida ta sooviks selle jalaga teha, siis vastus oli: tantsida,» rääkis Põld.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles