Päästjad said laiali aetud alternatiivpeo kohta info Facebookist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuritehas Polymer
Kultuuritehas Polymer Foto: Ergo Kuld

Päästjad said reedel Tallinnas kultuuritehases Polymer laiali aetud alternatiivmuusika üritusest teada Facebooki kaudu. Suure osalejaskonnaga ürituse korraldajate hinnangul oli küll tuleohutuses vajakajäämisi, kuid inimeste elu ohus polnud.

Põhja-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Ants Raava sõnul said inspektorid teate Madara 22 Polymeri vanas tehasehoones toimuvast üritusest natuke enne kella 11 õhtul. «Info jõudis nendeni Facebooki kaudu, kus oli üritusele end registreerinud üle 1000 inimese.

Kuna hoone pole avalike ürituste jaoks ette nähtud, oleks seaduse järgi pidanud üle 150 osalejaga ürituse tarvis pidanud taotlema luba, seda polnud aga tehtud. Võrdluseks – oktoobris endises Heliose kinos toimunud üritusele luba taotleti, ent ei saadud.

«Seetõttu hakkas see huvi pakkuma ning inspektorid läksid kohale,» rääkis Raava. Kella 23 paiku kohale jõudnud inspektorite hinnangul oli kohal umbes 300-500 inimest.

«Juhtunu eripära oli selles, et hoonetes, mis on suhteliselt keerulised – inspektoritele joonistati skeem - on eri saalid, keeruline koridoride labürint, aga vaid üks väljapääs, mis oli ka suhteliselt libe. Neis hoonetes polnud ühtegi tuleohutuspaigaldist – see tähendab, ei turvavalgustust, automaatset signalisatsioonisüsteemi, isegi kustutit ei nähtud. Küll aga oli ohtralt kuni kuuekohalisi kaableid, paigaldatud ajutisi elektrijuhtmeid… Ühesõnaga, eiratud oli igasuguseid tuleohutusnõudeid,» resümeeris Raava.

«Seal käinud inspektori hinnangul, kui oleks midagi juhtunud, oleks suitsu või kõige muu tõttu väljapääsu leidmine olnud äärmiselt keeruline.» Raava selgitas, et hoonest sai välja vaid omavahel koridoridega ühendatud saalide kaudu, nii et kui ühes saalis oleks toimunud õnnetus, oleks osalejad väljapääsemiseks pidanud õnnetuskoha läbima.

Seetõttu otsiti üles korraldajad ja paluti neil hoone tühjaks teha. «Tehti ettekirjutus, mis sätestas, et inimesed tuleb ära viia. See täideti - kella kolmveerand 1ks pidi maja olema tühi ja kell 1, kui uuesti kontrollima mindi, oli alles vaid personal,» rääkis Raava. «Sellest hoolimata saavad nii ürituse korraldajad kui hoone haldaja ettekirjutuse. Kas selle tulemusel määratakse haldusmenetluse trahv või mitte, see otsus tehakse teatud aja jooksul.»

«Inspektorite hinnangul mängiti inimeste eludega. Meil pole tarvis klubipõlenguid. Igal aastal tehakse klubireide ja mitte ilmaaegu, sest meie eesmärk on, et kus on palju inimesi, võib õnnetus olla suur,» rõhutas pressiesindaja.

Korraldaja: olid vajakajäämised

Polymeri koordinaator Jaanika Kuklase tunnistas, et tuleohutusnõuete täitmisel olid vajakajäämised. «Päästeameti nõuded on niivõrd karmid, et me poleks seda luba saanud,» põhjendas Kuklase, miks enne peo korraldamist päästekeskuselt luba taotletud poldud.

«Me ei saa selliseid investeeringuid teha, mis teeks selle koha päästeameti nõuetele vastavaks. Me leidsime, et selline piisav sisse-väljakäik tagavaraväljapääsuga on olemas. Me oleme selle peale mõelnud, aga nende arust ei olnud see piisav,» rääkis Kuklase.

«Tagavaraväljapääs oli olemas, nad käisid ja nägid seda. Võib-olla see ei olnud piisavalt hästi varustatud viitadega, aga see on olemas,» kinnitas ta.

«300 inimest võis olla küll, sest päästeametnikud tulid poole 12 ajal, kui pidu polnud õieti veel käima saanud,» sõnas koordinaator. «Ma ise usun, et seal oli piisavalt inimesi, kes oleks mingi juhtumi korral saanud inimesed välja suunata, sest koridorid on seal piisavalt laiad. Ma olen seal piisavalt kaua olnud, et teada, kuidas inimesed sealt välja oleks saanud,» märkis Kuklase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles