Presidendi uue residentsi ehitushange kukkus läbi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi uus residents tuleb endise Liberty suvemõisa asemel.
Presidendi uus residents tuleb endise Liberty suvemõisa asemel. Foto: Toomas Tatar

Rocca al Mares asuva Liberty mõisakompleksi rekonstrueerimiseks väljakuulutatud riigihanke menetlus lõpetati, sest kõik esitatud pakkumused ületasid hankelepingu eeldatavat maksumust.

Järgnevalt vaadatakse presidendi uue residentsi projektlahendus üle eesmärgiga leida kokkuhoiuvõimalusi, teatas Riigi Kinnisvara AS. Seejärel kuulutatakse lähikuudel välja uus ehitushange.

68 806 ruutmeetri suurusel kinnistul asub täna seitse hoonet ning ühe hoone vundament. Hooned anti 2014. aasta alguses üle RKASile. Varasemalt olid need vabaõhumuuseumi kasutuses.

Rocca al Mares asuva Liberty mõisakompleks rekonstrueeritakse Eesti Vabariigi presidendi residentsiks, mis on mõeldud aastaringseks kasutamiseks. Kompleksi tulevad esindus-, elu- ja abiruumid. Tööde käigus korrastatakse kõik olemasolevad hooned, rajatakse insener-tehnilised kommunikatsioonid, korrastatakse territoorium, rajatakse ühendusteed, valgustus ning piiratakse ala turvaliselt.

Hoonete taastamiseks on Novarc Group AS koostanud põhiprojekti, millega on kavandatud hoonete rekonstrueerimine ja territooriumi korrastamine.

Ajalooline ülevaade

Kochide perekonnale kuulunud Liberty suvemõisakompleks on Tallinna kõige terviklikumalt säilinud ja seetõttu ka ainulaadne suvemõis, samuti oluline 18.-20. sajandi sotsiaalmajandusliku elukorralduse näide. Kolme Eesti arhitektuuri- ja kultuuriajaloolise tähtsusega mälestisega (Egon Kochi suvila, Egbert Kochi suvila ning Daheimi maja) kompleksi rikastavad väärtuslike struktuurielementidena muinsuskaitse kaitsevööndisse kuuluvad mitmed ajaloolised abihooned: taastatav Vana-Liberty maja, Vana-Liberty maja jääkelder, pesuköök, majahoidja elamu, aednik Jaulo maja, Daheimi maja, Daheimi kelder ja Egon Kochi garaaž.

Kochide perekonna ajalugu algas Liberty alal 1822. aastal, mil Gustav Alexander Koch abiellus Caroline Elisabeth von Strahlborniga (Karl Friedrichi tütar), saades territooriumi omanikuks. G. A. Koch töötas muuseas Tallinnas notarina, rae sekretärina, raehärrana ning rae advokaadina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles