Muugal tuli lumesahka nädal aega oodata

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuga elanik Margit Nagel pidi pärast suurt lumesadu nädal aega ootama, enne kui lumesahk tema majani jõudis.
Muuga elanik Margit Nagel pidi pärast suurt lumesadu nädal aega ootama, enne kui lumesahk tema majani jõudis. Foto: Toomas Huik

21. sajandi Eestis peab linnaelanik nädal aega ootama, enne kui lumesahk tema majani jõuab. Ja ka siis tuleb sahamehel silma peal hoida, et ta kodutänavast mööda ei sõidaks.


Just nii juhtus Muugal elava Margit Nageliga. Ja Muuga pole mingi kõrvaline metsaküla, vaid osa Maardu linnast, mille võimud peavad hoolitsema ka kunagise suvitusrajooni tänavate puhastamise eest.

Üle-eelmisel reedel sadas maha paks lumekiht ja hiljem tuli natuke juurdegi. Paraku pidi Nagel nädal aega ootama ja mitu korda linnavalitsuses lärmi tegema, enne kui lumesahk eelmisel neljapäeval, ehk täpselt nädal aega hiljem tema kodutänavale, Sooheina teele jõudis.

Muidu oleks võinud ju oodata, aga paraku jõudis kätte aeg kanalisatsiooni kogumispaagi tühjendamiseks. Seda aga teha ei saanud, sest tühjendusauto oleks lume sisse kinni jäänud. Ilma kanalisatsioonita elu ajas naise ühe linnaametniku juurest teise juurde. Lõpuks jõudis Nagel välja kohaliku tänavapuhastusfirmani, kelle ülesannete hulka kuulub ka tema kodutänava puhastamine. Eesti keelega selles ettevõttes hakkama ei saanud. Aga ka vene keelest polnud suurt tolku ning vestlus lõppes tänavapuhastaja poolse soovitusega: «Pošla tõ n***i, devuška!»

Nädal pärast lumesadu lükati Nageli kodutänav siiski lõpuks lahti. Ja sedagi vaid õnneliku juhuse tõttu, sest sahamehel polnud aimugi, et Sooheina teel ka nurgataguses põiktänavas inimesed elavad ning kui Nagel poleks õigel ajal kohale jõudnud ning õiget kohta kätte näidanud, oleks seegi kord tänav puhastamata jäänud.

«Me registreerisime mehega ennast Maardu elanikeks niipea, kui olime siia kolinud. Kas see on siis palju palutud, et linn talvel tänava pisut kiiremini kui nädala lumest puhtaks lükkab,» küsis Nagel. Seda enam, et eelmisel talvel polnud lumerohkusest hoolimata tänavapuhastusega probleeme.

Maardu linnavalitsuse kodulehel ripub üleskutse muugalastele ennast Maardu elanikuks registreerida. Muuhulgas meenutatakse ka seda, et just Maardu linn on see, kes sealseid tänavaid valgustab ja lumest puhastab.

Maardu linnaarengu- ja majandusosakonna juhataja Ants Tsugart kinnitas reedel, et oli samal päeval lausa kaks korda sealkandis kõik teed üle kontrollinud ning nüüd peaksid seal kõik tänavad ja ühissõidukipeatused puhtad olema. «Ma saan inimese murest aru küll, aga linnal on ka omad prioriteedid ja ükski tee ei ole päris suletud olnud,» lausus Tsugart.

«Muugal on mitukümmend kilomeetrit teid ning kõikide põik- ja ummiktänavate puhtaks saamine võtab paratamatult pisut aega. Muuga tänavate eripära on selline, et seal on väga raske aru saada, kas selle koha peal ikka on tänav või ei ole. Sest mõni tupiktänav ei allu seal mingitele klassikalistele reeglitele. Aga jõudumööda me teeme seal kõik teed puhtaks,» lubas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles