TTÜ kuratoorium andis Aaviksoo ambitsioonikale arengukavale heakskiidu

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ rektor Jaak Aaviksoo inauguratsioonitseremoonia.
TTÜ rektor Jaak Aaviksoo inauguratsioonitseremoonia. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratoorium kinnitas eile ühehäälselt ülikooli arengukava aastani 2020, mis seab eesmärgiks rahvusvaheliselt silmapaistvaks tehnika- ja tehnoloogiaülikooliks kasvamise.

TTÜ kaheksa teaduskonna, 12 asutuse ning enam kui 60 instituudi ja muu üksuse praegune õppe- ja teadustegevus on seotud nelja valdkonnaga, milleks on inseneri-, arvuti-, loodus- ja sotsiaalteadused. Kuratooriumi otsusel moodustatakse nende baasil neli teaduskonda, kus hakkavad tegutsema tugevaid uurimisrühmi ühendavad instituudid, sealhulgas tänased teadusasutused ja kolledžid.

«TTÜ on arengukavas seadnud endale ambitsioonika eesmärgi oluliselt kasvatada oma akadeemilist võimekust ning sõnastanud oma visiooni – innovaatiline Eesti jätkusuutlikus maailma,» ütles TTÜ rektor, akadeemik Jaak Aaviksoo pressiteate vahendusel.

Selle eesmärgi saavutamiseks peab ülikool Aaviksoo sõnul muutuma senisest paindlikumaks ja dünaamilisemaks. «Järgmise aasta sügisest läheb ülikool üle lihtsamale ja läbipaistvamale juhtimisstruktuurile: praeguse kaheksa teaduskonna ja 12 teadusasutuse asemel koonduvad tulevased, oluliselt suuremad instituudid, nelja õppe- ja teadusvaldkonda,» selgitas ka rektor.

Kõrvuti struktuuriga uuenevad ka ülikooli õppekavad. Põhimõtteks on ülikooli teatel väiksem õppekavade arv, suurem paindlikkus ja valikuvõimalused ning rohkem praktilisi oskusi. «Peame vastu tulema üliõpilaste ootustele, neid arvestamata on raske olla hea ülikool,» ütles Aaviksoo.

Ülikool soovib Aaviksoo sõnul olla senisest aktiivsem ja parem partner ühiskonnale, et rahuldada ettevõtjate vajadusi haritud tööjõu ja teadusuuringute osas ning osaleda tõhusalt ka Eesti riigi teadus- ja kõrghariduspoliitikate kujundamisel ja elluviimisel. «Tehnoloogilise innovatsiooni keskusena on ülikoolil kohustus rääkida senisest rohkem kaasa Eesti ühiskonnaelus,» märkis ta.

Arengukava kohaselt võtab ülikool kasutusele ka uue, alalistel akadeemilistel ametikohtadel ehk tenuuril põhineva karjäärimudeli, millega tõstetakse järk-järgult akadeemiliste töötajate ametinõudeid ning kindlustatakse ühtlasi konkurentsivõimeline ametipalk. Aaviksoo sõnul pakub see teadlastele ühelt poolt senisest suuremaid võimalusi ja tuge akadeemiliste eesmärkide saavutamisel, teisalt paneb neile ka suurema isikliku vastutuse tulemuste eest.

TTÜ suurendab lähisaastatel rahvusvaheliselt tunnustatud tippteadlaste osakaalu oma akadeemilises peres ja tõstab teadustegevuse võimekust. «TTÜ on oma 12 000 tudengi, 2100 töötaja ja enam kui 70 000 vilistlasega vaieldamatult oluline Eesti tuleviku kujundaja, uue arengukavaga oleme seadnud endale eesmärgiks kasvada ka rahvusvaheliselt mõjukaks innovatsiooni keskuseks. Soovime tõusta Läänemere regiooni juhtivaks tehnoloogiaülikooliks,» kinnitas Aaviksoo ambitsioonikat eesmärki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles