«Russalka» sisemust hakatakse uurima röntgeniaparaadiga (2)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Russalka mälestusmärk.
Russalka mälestusmärk. Foto: Eero Vabamägi

Peagi algav tee-ehitus Tallinnas «Russalka» lähistel paneb muinsuskaitseinspektorid muretsema, kas rohkem kui sajandivanune monument kõigele sellele vastu peab. Selle väljaselgitamiseks võetakse appi röntgeniaparaat.

Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor Linda Lainvoo selgitas, et seoses uue ristmiku ehitusega on tekkinud vajadus kontrollida, mis seisus on «Russalka» konstruktsioonid ja kuidas täpselt monumendi metallosa kivialuse külge kinnitub.

Nimelt peaks tänavu algama «Russalka» ristmiku ümberehitus, millega loodetakse selles piirkonnas ummikuid vähendada. Monumendi kontrollimiseks esitas muinsuskaitseamet hiljuti maksu- ja tolliametile (MTA) tehnilise abi palve, mille amet kiiresti ka rahuldas.

Seega ootab «Russalkat» ilmselt juba märtsi jooksul põhjalik läbivalgustus. Röntgenipildi saamiseks kasutatakse MTA mobiilset läbivalgustusseadet, mis annab monumendi sisemusest 3D-pildi. Tööpõhimõte on sellel samasugune kui haiglatest tuttavatel röntgeniaparaatidel: seade näitab kätte, mis peitub pealmiste kihtide all.

Lainvoo usub, et monumendi läbivalgustamine pealinlastele just erilist vaatemängu ei paku, kuid huvitav on siiski see, kuidas seada masin nii, et õigest kohast röntgenipilt saada. «Kui mõelda «Russalka» monumendi peale, siis selle metallosa on üsna kõrgel,» ütles ta.

Tavapäraselt kasutakse sama seadet aga hoopis piiripunktides sõidukite läbivaatamiseks. Selle abil saavad tolliametnikud uurida huvipakkuvate sõidukite konstruktsioone ja tühimikke, kust vaatab tihtipeale vastu midagi ebaseaduslikku, näiteks nagu narkootikumid või salasigaretid.

Kusjuures, muinsuskaitsjad on tolliametnikelt seadet varem laenanud vaid korra – see oli paar aastat tagasi, kui läbivalgustamist vajas Niguliste kiriku peaaltar. Nüüdne ettevõtmine saab aga olema veelgi põnevam, sest «Russalka» monument on mitu korda suurem.

«Loodetavasti saame piisavalt infot, kas ja kuidas on tarvis monumenti ehitustööde ajal täiendavalt toestada ja milliseid lisatöid muutuvate liiklusolude kontekstis monument vajab või ei vaja,» rääkis Lainvoo.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles