Põhja-Tallinna vanem Karin Tammemägi lasti lahti (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnavalitsus otsustas täna lahti lasta Põhja-Tallinna linnaosavanema Karin Tammemäe. Tammemäe lubas ametist vabastamise kohta antud haldusakti vaidlustada.

Kell 12 alanud Tallinna linnaosavalitsuse pressikonverentsil teatas linna avalike suhete direktor Ain Saarna, et tõenäoliselt lahkub ametist ka Põhja-Tallinna linnaosavanema asetäitja Priit Kutser.

Linnavalitsuse otsus oli Karin Tammemäe ametist vabastamisel konsensuslik. Abilinnapea Kalle Klandorf kordas, et linnaosavalitsuse negatiivne sisekliima järjest süvenes ning linnaosavanema ja tema asetäitja vahel olid sügavad lõhed. Abilinnapea Arvo Sarapuu lisas, et kellelgi ei tekkinud antud kaadri küsimuse osas mingeid eriarvamusi.

Klandorf märkis, et Kutser on väljendanud valmisolekut asuda mõnele muule linnaametile. Klandorf lisas, et vabu töökohti ikka aeg-ajalt tekib. Vastust küsimusele, miks lahkuma peab just Karin Tammemägi, mitte Priit Kutser, ei tulnud. Sarapuu täpsustas, et nii Tammemägi kui ka Kutser võivad vabalt kõigile linna ametikohtadele kandideerida.

Karin Tammemägi teatas tund aega varem enda korraldatud pressikonverentsil, et tema ametist vabastamise põhjuseks on halvad suhted linnaosavanema asetäitja Priit Kutseriga. Tammemägi väitis, et sule saab sappa ka Priit Kutser.

Priit Kutser ütles linnaosavalitsuses viibinud ajakirjanikele, et temaga käivad praegu läbirääkimised ja ta ei nimetaks seda veel ametist vabastamiseks. Ta lisas, et ideaalse sisekliimaga organisatsiooni polegi olemas. Samuti polevat tal kombeks erakonnakaaslasi meedias mustata. Kutser oli täna hommikuks oma kabineti tühjaks teinud.

Tammemägi rääkis pressikonverentsil, et tema seisis oma linnaosa eest, näiteks Pelgurannas asuva Helme tänava arenduse puhul, kuid läks sellega vastuollu Tallinna linnavalitsuse huvidega.

«Need suhted on tõesti olnud keerulised ja ma ise olen korduvalt erinevatest probleemidest linnavalitsuse liikmeid ja ka linnapead teavitanud, et püüda neid lahendada. Kahjuks see tõesti pole võimalik olnud, sest meie väärtushinnangud on paraku nii palju erinevad,» lausus Tammemägi ja lisas, et Põhja-Tallinna linnaosavalitsuses on vastupidiselt Ain Saarna väidetule suurepärane sisekliima. «Siin on ainult üks inimene, kelle sisekliima ei kattu asutuse sisekliimaga ja see on Priit Kutser.»

Küsimusele, kas Tammemägi kavatseb lahkuda ka Keskerakonnast, vastas ta: «Raske on öelda ka seda, et ma ei oleks natukene pettunud sellises käitumises ka erakonnakaaslaste poolt.» Ta märkis, et töö ei lõppe maailmast otsa ja ta tahakski rohkem aega veeta oma perega, kuid lubas teema üle pikemalt järele mõelda.

Priit Kutser otsustas lõpuks siiski meediale selgitusi anda.

Tallinna linna avalike suhete direktor Ain Saarna ütles kella 10.40 ajal Postimehele, et linnavalitsuse istung on lõppenud ja Karin Tammemägi vabastati ametist. Saarna sõnul oli otsus konsensuslik. «Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse sisekliima oli talumatult halb juba väga pikka aega,» põhjendas ta linnavalitsuse otsust.

Tammemägi vabastamise aluseks on linnapea ülesandeid täitva abilinnapea Taavi Aasa põhjendatud ettepanek, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Vastavalt linnavalitsuse otsusele täidab Karin Tammemägi teenistusest vabastamise päevale järgnevast päevast kuni uue linnaosavanema ametisse nimetamiseni linnaosavanema ülesandeid linnaosa haldussekretär Anne Nurk.

Karin Tammemägi on Põhja-Tallinna linnaosavanem olnud alates 2009. aastast. Varem on Tammemägi töötanud nii Harju maavalitsuses kui ka olnud Loksa linnapea. Ta kuulub Keskerakonda aastast 2004.

Tammemäe tegevusest

Tammemägi sattus viimati skandaali möödunud aasta lõpus, kui teda süüdistati oma alluvale Kaili Murule munitsipaalkorteri andmises. Tammemägi korraldas 2. detsembril enda kaitseks pressikonverentsi, kus ähvardas meediat kohtuga ja lükkas süüdistused korruptsioonis tagasi.

Põhja-Tallinna linnamajanduse osakonna peaspetsialist Kaili Muru tegi suve hakul oma ülemusele Karin Tammemäele avalduse, kus teatas soovist kandideerida Tööstuse tänava majas vabana seisnud kahetoalisele munitsipaalkorterile. Vaid kolm päeva hiljem kogunes erakorraliselt eluasemekomisjon, kes otsustaski Tööstuse tänava korteri Murule üürile anda. Samal ajal ootab sotsiaal- ja munitsipaalkorterit Põhja-Tallinnas üle tuhande inimese.

Sügisel otsisid keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo töötajad läbi Põhja-Tallinna valitsuse ruumid, kuna ühele Põhja-Tallinna valitsuse ametnikule ning ühele ettevõtjale esitati kahtlustus seonduvalt dokumentide võltsimise ja võltsitud dokumentide kasutamisega. Sobingu kogusumma oli 3000 eurot. Sama kriminaalmenetlus on jätkuvalt pooleli. Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Loetud päevad varem, 27. augustil ilmnes, et Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjon leidis oma kontrollaktis, et Põhja-Tallinna valitsus on linnaosa eelarve kasutamisel rikkunud mitmeid õigusakte. Revisioniaktist selgus, et Põhja-Tallinna valitsus kasutas 2014. aasta reservfondist 100 protsenti, ent vahendeid taotleti reservfondist alles siis, kui ürituse või toimingu kulutused olid reaalselt tehtud. Kontrollijad leidsid aktis, et paljud kulud, mida linnaosavalitsus kasutas, ei olnud oma loomult erakorralised. 

Juuni algul tähistas Tammemägi oma 40. juubelit ja andis juba varem oma alluvatele teada, et kingitus võiks mahtuda ümbrikusse. Kaili Muru palus kõigil osakondadel koguda töötajate käest kümme eurot kingiraha ja raha talle edastada.

Samal kuul jättis Tallinna halduskohus otsusega rahuldamata Põhja-Tallinna linnaosavanema Karin Tammemägi ja tema asetäitja Priit Kutseri kaebuse, milles nõuti erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ettekirjutuse tühistamist. Seega pidid Tammemägi ja Kutser linnale reklaamiraha tagasi maksma.

ERJK tähelepanu all oli nimelt ka Hiiu staadioni avamise plakat, millel figureerisid Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Arvo Sarapuu. Lisaks käsitles komisjoni ettekirjutus kaht videoklippi, kus Savisaar kutsus inimesi valima ja osalema Tallinna Maratoni eelsetel treeningutel. Hiiu staadioni avamise reklaamidele kulus linnavalitsuse andmetel 11 000 eurot, Kutseri reklaamplakatile 1234,8 ja Tammemäe plakatile 268,8 eurot, viimastele summadele lisandusid plakatite mahavõtmise kulud.

2014. aasta novembris selgus «Pealtnägija» loost, et mullustel kohalikel valimistel Tallinnas kõige populaarsemate poliitikute hulka jõudnud keskerakondlasest Põhja-Tallinna linnaosavanem Karin Tammemägi käis vahetult enne valimisi oma linnaosa hooldatavate ja hooldajate juures, rääkis nendega juttu ja andis neile maksumaksja raha eest ostetud apteekide kinkekaarte.

Üle-eelmiste jõulude ajal jagas Karin Tammemäe Põhja-Tallinnas laiali 3000 kommikarpi ühes jõulukaartiga, mis oli tema nime ja pildiga. Selleks kulus linnavalitsuse eelarvest 14 000 eurot.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles