Raekojas toimub Rasmus Kangropooli mälestusseminar

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Kangropool 1999. aastal.
Rasmus Kangropool 1999. aastal. Foto: Urmo Udras / Õhtuleht

27. detsembril möödub 80 aastat arhitektuuriajaloolase ja muinsuskaitsja Rasmus Kangropooli (1930–2001) sünnist. Kultuuriväärtuste amet korraldab homme, 17. detsembril selle puhul Tallinna raekojas mälestusseminari.


Seminaril meenutatakse Kangropooli aega Tallinna muinsuskaitses ja peetakse ettekandeid erinevatel vanalinna uurimisega seotud teemadel, vahendas Raepress.

Raimo Pullat, Jüri Kuuskemaa ja Pille Turovski meenutavad kauaaegset Tallinna muinsuskaitse juhti kolleegi ja sõbrana. Kalmer Mäeorg räägib Rasmus Kangropooli fondist, mis on hoiul Tallinna Linnaarhiivis.

Anton Pärn esineb ettekandega Tallinna ühest vanemast hoonetüübist, Anneli Randla dominiiklaste kloostrist ning ürituse võtab kokku Boris Duboviku ettekanne Tallinna muinsuskaitse tegevussuundadest aastatel 2000-2010.

Rasmus Kangropool juhtis Tallinna muinsuskaitset 40 aastat, aastatel 1958–1998. 1958. aastal sai ta vastloodud Tallinna Arhitektuuri Mälestusmärkide Kaitse Inspektsiooni juhiks ning juhtis pealinna muinsuskaitset kuni 1998. aastani.

Tema juhtimise ajal moodustati 1966. aastal Tallinna vanalinna muinsuskaitseala, mis oli esimene omataoline Nõukogude Liidus ning 1997 kanti Tallinna vanalinn ka UNESCO maailmapärandi nimekirja, mis on ühele ajaloolisele linnale kõrgeim rahvusvaheline tunnustus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles