Purikatõrjuja saab tellida kas või järgmiseks päevaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömehed eemaldasid Tartu maantee ja Liivalaia tänava nurgal asuva maja katuselt lume ja kõnnitee kohal varitsenud mitme meetri pikkuseid jääpurikaid.
Töömehed eemaldasid Tartu maantee ja Liivalaia tänava nurgal asuva maja katuselt lume ja kõnnitee kohal varitsenud mitme meetri pikkuseid jääpurikaid. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnavalitsuse kodulehel on kirjas umbes 30 firmat, kes puhastavad majade katuseid lumest, löövad jääpurikaid alla ning koristavad majade juures olevaid tänavaosi ja platse lumest. Purikakõrvaldaja saab tellida kas või järgmiseks päevaks.

Mitmed jääpurikate tõrjumise ja katuste lumest puhastamise teenust pakkuvad firmad kinnitasid Postimees.ee`le, et Tallinnas järjekorrad pikad küll ei ole. Kui täna tellimus teha, siis homme või ülehomme tulevadki mehed kohale.

Firma Mitrany tegevjuht Meelis Valtna ütles, et katuste lumest puhastamisel ning jääpurikate kõrvaldamisel suuri järjekordi praegu küll ei ole. Ühe-kahe päevaga saavad tellimused täidetud. Rohkem tuleb aega varuda neil klientidel, kes soovivad oma maja eest või muudelt platsidelt lund kokku rookida ja ära vedada. Sel juhul on ooteaeg isegi kuni paar nädalat.

«Kuna viimastel päevadel ei ole lund eriti juurde sadanud ja tuisanud, siis katuste puhastamisel pole järjekorrad pikaks veninud,» mainis Valtna. «Tänavatelt lume koristamise järjekorrad on aga ikka päris-päris pikad.»

Ta lisas, et osa kliente soovib ka kokkukuhjatud lume äravedu, kuid Tallinnas on sellega probleeme. Prügilad võtavad küll lund vastu, kuid selle eest tuleb hingehinda maksta. Mitranyl on ka oma plats, kuid see hakkab juba täis saama.

Klientide puuduse üle Mitrany praegu ei kurda. Näiteks eile hilja õhtul helistati Valtnale, et oleks vaja Pühavaimu tänavalt lund ära vedada. Enne nädalat firma seda aga teha ei suuda. Linnatänavaid peaksid küll lumest vabastama linnavalitsuse lepingupartnerid, kuid mitmes kohas on hotellidele, firmadele ja asutustele kuuluvaid maalappe, mille korrashoiu eest peavad nad ise vastutama.

Valtna märkis, et kui kliendil on ikka kiire ohtlike jääpurikate kõrvaldamisega, siis võtab firma selle töö loomulikult võimalikult kähku ette. Näiteks oli üks majaomanik helistanud ja ütelnud, et katuselt allalangenud lume tõttu oli ta oma Volvo esiklaasist ilma jäänud ning soovis kiiret lumekoristust katuselt.

«Selle üle küll kurta ei saa, et tööd praegu vähe oleks,» ütles Valtna.

OÜ Trendmill juhataja Romek Island kinnitas samuti, et katuste puhastamiseks või jääpurikate kõrvaldamiseks räästaist ei ole järjekorrad pikaks veninud – ühe- või kahepäevase ooteajaga peaks hakkama saama.

Island lisas, et firma töömehed, kes katustel lund rookimas käivad, on ikka turvarakmete ja -köitega kinnitatud, mistõttu ei tohiks nendega õnnetusi juhtuda ning siiani ei ole midagi niisugust ka ette tulnud.

«Meeste kohta võib nii öelda, et kui nad on katusel, siis võib neid ka alpinistideks nimetada, kui nad aga tänavat koristavad, siis on nad labidamehed,» mainis Island naljaga pooleks. «Täna on meil ju ametlikult alles sügis, aga tööpuuduse üle kurta küll ei saa.»

OÜ Kodupartner esindaja Ahto Paju mainis, et kui firmasse täna helistada, siis homme on mehed kohal jääpurikaid kõrvaldamas või katust lumest puhastamas. Ta lisas, et konkurents sellel alal on praegu päris kõva ning eks töö saab endale ikka see, kes paremat hinda pakub. Täpsemalt ta rahast rääkida ei soovinud. Konkreetne hind sõltub sellest, kui kõrgelt tuleb purikaid eemaldada ning kui palju lund on vaja katuselt alla lükata.

OÜ Novacity reklaamib ennast kui firmat, mis kõrvaldab jääpurikaid ning puhastab katuseid lumest 24 tundi ööpäevas. Juhataja Andres Aigro lausus, et öösel tellimusi vastu ei võeta, aga tööd tehakse küll, kui klient nii tahab. Pimedus ei pidavat segama, sest tänavavalgustus või firma enda kasutatavad valgustid lubavad ka öösel tööd teha.

Suuremate majade juures kasutab Novacity ka koostööpartnerile kuuluvat autotõstukit, millega saab kuni 30 meetri kõrgusel purikate vastu võidelda. See tähendab, et isegi 9-korruselise paneelmaja räästast purikate ja lume allaajamine ei tekita probleeme.

«Pikki järjekordi ei ole sel aastal veel tekkinud, ööpäevaga saame ikka hakkama,» märkis Aigro. «Eelmisel talvel või õigemini kevadel oli asi hullem. Veebruaris oli tööd nii palju, et tähtajad venisid paratamatult pikaks. Praegu on igal nädalal olnud vähemalt kaks tööd, nii et käed rüpes me küll istuma ei pea.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles