Esmakordselt Eestis: lapsevanematest saavad ujumise juhendajad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanemad saavad enne kooliujumise algust anda oma panuse sellesse, et laps tõepoolest ujuma õpiks.
Lapsevanemad saavad enne kooliujumise algust anda oma panuse sellesse, et laps tõepoolest ujuma õpiks. Foto: Erakogu

20. veebruaril toimub Eestis esmakordselt koolitus, mille raames on lapsevanematel võimalus omandada algteadmised sellest, kuidas oma last veega harjutada ja ujuma õpetada.

Eesti Ujumisliidu ja Koja Koolituste poolt läbiviidav koolitus põhineb rahvusvaheliselt tunnustatud metoodikal ja raamatul «Õpime ujuma», mille järgi õpetamine annab lapsele hea aluse ujumisoskuse omandamiseks.

Lastevanemate koolitus on jätk Eesti Ujumisliidu ja Päästeameti poolt ellu kutsutud kehalise kasvatuse õpetajate koolitustesarjale «Õpime ujuma», mille raames omandavad õpetajad uudse ja motiveeriva märgiujumise süsteemi. Kui laps omandab teatud oskuse, saab ta selle eest lõbusa märgi ja kõikide märkide olemasolu näitab, et laps tõepoolest on omandanud kõik oskused, mis on  ujumisoskuse eelduseks. Nüüd ellu kutsutud koolitused lapsevanematele põhinevad just sellel samal metoodikal ja raamatul.

Ujumisliidu presidendi Karol Kovaneni sõnul ongi lapsevanemate koolitus loogiline samm üle-eestilise ujumisoskuse parendamiseks. «On teada, et ca pooltel Eesti lastel on ujumisoskus kesine või puudub üldse ja ujumise algõpetuse ebaühtlane tase ei võimalda anda lastele ujumisoskust tagavat ujumisõpetust. Siin ongi lapsevanematel oluline roll, sest just nemad saavad juba enne kooliujumise algust anda aluse selleks, et laps tõepoolest ujuma õpiks. Läbi uute koolituste soovimegi anda lapsevanematele käepäraseid vahendeid oma lastega vees tegelemiseks. «Õpime ujuma» meetod põhineb sellel, et esmalt tuleb laps veega harjutada, teha laps veega sõbraks, mis on eeltöö selleks, et hilisem koolides toimuv ujumisõpetus oleks tõhusam. Kogemus näitab, et kui lapsevanem on enne kooliujumise algust ise oma lapsi õpetanud, tunneb laps end vees turvalisemalt ja saab ka tundides paremini hakkama,» rääkis Kovanen.

Koolituse läbiviija ja «Õpime ujuma» sertifitseeritud treener Julia Kurbat kinnitas Kovaneni mõtet. «Koolituse eesmärk on tõepoolest anda lapsevanematele võimalus oskuslikult ja sihipäraselt lapsega vees aega veeta. See tagab selle, et läbi mänguliste tegevuste õpetatakse lapsele ujumisoskust,» rääkis Kurbat. Kuid miks on oluline, et lapsevanemad enne kooliujumise algust ise oma lapse õpetamisega tegeleksid? «Täna oleme seisus, kus ujumise algõpetuse tase üle Eesti on väga erinev ning paljudes koolides puuduvad võimalused läbi viia piisava mahuga ujumise algõpetust. Samas, kui lapsevanem on enne ujumistundide algust ise oma lapsega tegelenud ja andnud talle need mängulised algteadmised, siis saab laps ujumistunnis paremini hakkama ja ka uuringud on tõestanud, et mida varem lapsed ujuma õppimisega alustavad, seda kiiremini nad selle oskuse omandavad,» selgitas Kurbat.

Läbiviidaval koolitusel õpetatakse lapsevanemat, kuidas aidata oma lapsel kohaneda veega, kuidas vältida veehirmu teket ning tutvustatakse algteadmisi sellest, mida on vaja lapsele vees hakkamasaamise põhioskuste õpetamiseks.

Koolitus toimub 20. veebruaril Kalev Spa Veekeskuses, oodatud on lapsevanemad.  Koolitusel on suur rõhk praktilistel harjutustel ning iga koolituse läbinud lapsevanem saab endale kaasa ka «Õpime ujuma» raamatu. Lisainfo ja registreerimine Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles