Linnaosavalitsus ei saa Rännaku puiestee metsaraiet takistada

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsaraie Rännaku puiesteel.
Metsaraie Rännaku puiesteel. Foto: Nõmme linnaosavalitsus

Toimetusse helistanud murelik inimene kurtis, et Nõmmel Rännaku puiestee ja Vikerkaare tänava nurga läheduses võetakse ohjeldamatult mände maha.

Postimees pöördus selguse saamiseks Nõmme linnaosavalitsusse. Sealsed ametnikud uurisid asja ja selgus, et tegemist pole lageraiega ja kõik on seaduslik.

«Rännaku pst 32 kinnistu on maatulundusmaa ning siin on omanikul õigus teha metsateatise alusel hooldus- ja uuendusraieid. Metsateatise täidab kinnistu omanik ja see esitatakse kinnitamiseks riiklikule keskkonnaametile. Rännaku pst 32 on lubatud alustada metsa uuendamisega aegjärkse raie teel. See tähendab, et 10-20 aasta jooksul raiutakse puud järk-järgult maha. Vastavalt metsateatisele on seal praegu lubatud raiuda 40 tihumeetrit,» teatas linnaosavalitsus.

«Paraku on kõik seaduslik, raie toimub riigi keskkonnaameti loal. Ja ega keskkonnaametilgi pole midagi teha, nemad päevad lähtuma samamoodi kehtivast seadusandlusest,» nentis Nõmme linnaosavanem Tiit Terik.

Ta rääkis, et kümme aastat tagasi soovis kõnealuse kinnistu omanik alustada Rännaku puiestee ja Vikerkaare tänava nurka jäävas metsatukas arendusega, jaotada kinnistu kuueks väikeelamukrundiks ning metsa asemele maju ehitama hakata. «Nõmme linnaosa valitsus oli sellele plaanile kategooriliselt vastu ning esitatud detailplaneeringu eskiisi ei kooskõlastatud. Nüüd on kümme aastat möödas, maju ehitada ei saa, mets on seni veel alles. Maatulundusmaa sihtotstarbega kinnistul on omanikul aga õigus teha metsateatise alusel hooldus- ja uuendusraiet,» ütles Terik.

Linnaosavanema hinnangul on väliselt kõik korras: kui maju ehitada ei saa, siis tegeleme linnas seadusliku metsamajandamisega. «Metsaomaniku ülesanne ongi hea seista oma metsa säilimise ja säilitamise eest, aga paraku paistavad selle tegevuse tagant hoopis arendaja kaugemad plaanid. Kui linnaosavalitsus ei lubanud metsas puid langetama hakata, et majadele ruumi teha, saab metsateatise alusel tegeleda metsa uuendamisega aegjärkse raie teel, mille tulemusel raiutakse 10-20 aasta jooksul kinnistult puud järk-järgult maha. Kuna linnas lageraiet teha ei tohi, siis teeme kinnistu puhtaks tasapisi,» kirjeldas Terik Rännaku puiesteel toimuvat.

Ta lisas, et kohalik omavalitsus on siin jõuetu. «Kui linnaosavalitsus soovib Nõmme kui metsalinna rohelust säilitada, lubavad seadused omanikul sae käima tõmmata ja rahulikult toimetada. Pole puid, pole probleemi, 15 aasta pärast saab siis arendusplaanidega taas välja tulla,» lausus Terik ning lisas, et kui metsateatise väljastamise osas puudub riigil kaalutlusõigus, siis detailplaneeringute menetlemisel on linnal see võimalus olemas ning ega need majad metsa asemel üleöö kerkida ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles