Jalahoop selga: vaimse häirega noormees ründab Lasnamäel naisi (2)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Facebookis levib info vaimse häirega noormehe Jaša kohta, kes ründab Lasnamäel naisi.

Esimene postitus rääkis sellest, kuidas Jaša jälitas oma ohvrit kõigepealt tänaval ja seejärel bussis, kus ta lõi teda jalaga selga. Kommentaaridest selgub, et see pole esimene kord, kui noormees naiste suhtes agressiivsust üles näitab, kirjutas portaal rus.postimees.ee.

Esimest korda sattus Jaša avalikkuse tähelepanu alla viis kuni seitse aastat tagasi, kui internetis hakkasid levima videoklipid, kus ta esitab ansambli Ivanuški International laule. Kusjuures ta olevat seda teinud emotsionaalselt ning andekalt. Tollal tundus ta kõigile sõbralik ja ohutu: suhtles vabalt Lasnamäe poistega, kes tahtsid temast järjekordset videot teha, laulis kuulajate palvel Vene hitte ja käitus igati sundimatult. Hiljem, kuulsuse kasvades, hakkas aga esinemiste eest raha küsima.

Nii mehed kui naised suhtusid Jašasse positiivselt. Naistele siiski ei meeldinud, kui ta neile ühissõidukites ligi tikkuma hakkas. See nägi enamasti välja nii: bussi sisenedes pidi ta kindlasti istuma tihedalt mõne naisterahva kõrvale ja ennast tema vastu suruma. Kui naisele see ei meeldinud ja ta ära läks, demonstreeris Jaša oma rahulolematust – muutus kurjaks, pomises endale midagi nina alla, kargas püsti ja otsis endale järgmise ohvri. Seejärel hakkas ta tipptunni ajal naistele bussis ligi pressima.

Nüüdseks on ta jõudnud löömiseni. Lööb näiteks jalaga selga, nagu kirjeldati Facebookis. Viimastele postitustele pööras tähelepanu ka Lasnamäe linnaosavanem Maria Jufereva, kes lubas uuel nädalal uurida, kas on võimalik midagi ette võtta.

Rus.postimees.ee otsustas välja uurida, mida tuleks ette võtta selleks, et naised ennast Lasnamäel turvaliselt saaksid tunda. Linnaosavalitsusest öeldi, et probleemiga ollakse kursis ja püütakse võtta meetmeid, et niisugused asjad ei korduks.

Ida-Harju politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Rainis Sinikas soovitas rünnakutest teatada mitte Facebookis, vaid politseile avaldus teha. «Kui keegi näeb mõnda seaduserikkumist pealt, siis tuleks sellest viivitamatult teatada telefonil 112, et politsei saaks võimalikult kiiresti konkreetse olukorra lahendada. Siin ei oma seaduserikkuja psüühiline seisund tähtsust. Politsei teeb koostööd meditsiiniasutustega ja vastavalt vajadusele viiakse inimene kas haiglasse või politseisse,» ütles Sinikas.

Kui seaduserikkumine leiab aset ühissõidukis, tuleks 112 helistades kirjeldada, mis marsruudil buss sõidab, milliste peatuste vahel ta parajasti asub ja võimalikult täpselt kirjeldada ründajat ning edasi käituda vastavalt politsei poolt antavatele juhistele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles