Tabasalu kooli direktor lahkus ametist (18)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabasalu ühisgümnaasiumis allkirjastati Tabasalu ja Laagri riigigümnaasiumide rajamise lepingud. Pildil direktor Carolin Kadaja.
Tabasalu ühisgümnaasiumis allkirjastati Tabasalu ja Laagri riigigümnaasiumide rajamise lepingud. Pildil direktor Carolin Kadaja. Foto: Liis Treimann

Tabasalu ühisgümnaasiumi direktor Carolin Kadaja lahkus täna ametist, esitades Harku vallavanemale lahkumisavalduse.

Tabasalu ühisgümnaasiumi direktor Carolin Kadaja ütles, et võtab koolijuhina vastutuse ja esitab lahkumisavalduse. Ta selgitas, et astub tagasi nii oma alluva apsaka kui ka meedia võimenduse tõttu. Direktor täpsustas, et kirja riigigümnaasiumide lepingute allkirjastamise päeval tunniplaani ümberkorralduste kohta saatis õpetajatele õppejuht, mitte tema.

«Olen koos kooliperega kuue aastaga Tabasalus väga palju saavutanud. Kool on kasvanud ja meie laste õppetulemused kogu aeg paranenud. Näiteks riigieksamite tulemuste järgi kokku pandavas Postimehe edetabelis on Tabasalu ühisgümnaasium 2011. aasta 172. kohalt kerkinud tänavusele 51. kohale,» lausus Kadaja. 

Kogu kool on tema sõnul arenenud õiges suunas – olgu selle kinnituseks Eesti parimaks valitud koolisöökla või fakt, et eelmise aasta Eesti parim õpilasfirma tuli just Tabasalust. «Kahju on, et mul tuleb nüüd ootamatult kõrvale astuda,» tõdes ta.

Harku vallavanem Kaupo Rätsepp lõpetas täna Tabasalu ühisgümnaasiumi direktori Carolin Kadajaga viimase esitatud lahkumisavalduse alusel töösuhte. Enne seda kohtus ta veel korra koolijuhiga.

Harku vallavalitsus tänab vaatamata tänasele töösuhte lõpetamisele koolidirektorit tema panuse eest aastate pikkusel kooli juhtimisel. «Olenemata päevakorda tekkinud kitsaskohtadele on direktor Kadaja teinud oma ametiaja jooksul ära märkimisväärse töö Tabasalu ühisgümnaasiumis pakutava hariduse kvaliteedi tõstmisel,» teatas valla kommunikatsioonijuht Kady-Ann Sutt.

Vald kuulutab peagi välja konkursi Tabasalu ühisgümnaasiumile uue direktori leidmiseks.

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi ütles, et direktori lahkumine on teiste inimeste otsus ja ta ei tea, mis täpselt olid selle põhjendused. «Mul on juhtunu pärast ainult kohutavalt kahju. Esiteks lahkujast, kes kahtlemata püüdis kõige paremat, teiseks, et see seondub mu väga positiivsel põhjusel toimunud külaskäiguga,» nentis Ligi.

Pidulik sündmus

Tabasalu ühisgümnaasiumi hoolekogu algatas pärast 22. jaanuaril Tabasalu ühisgümnaasiumis toimunud pidulikku sündmust, kus allkirjastati haridus- ja teadusministri Jürgen Ligi osalusel kahe riigigümnaasiumi rajamise lepingud, mis pälvis palju negatiivset avalikku tähelepanu, uurimise.

Harku valla elanike sotsiaalmeedia kommuunis hakkasid päev enne üritust kirjutama lapsevanemad, et seoses haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi külastusega kavatsetakse koolis tunniplaan ümber tõsta nii, et piiratakse laste liikumist ning pikendatakse nende klassis viibimise aega ja korraldatakse ümber söömine.

Uurimise käigus kõrvutati direktori ütlusi kooli õppejuhtide, õpetajate ning juhtkonna liikmete ütlustega ning tuvastati palju vasturääkivusi. Tabasalu ühisgümnaasiumi hoolekogu esimees Kari Maripuu kinnitas, et kolm huvigruppi – hoolekogu, vanematekogu ja kooli kollektiiv – on oma avaldused vallale esitanud.

«Need langevad suures plaanis kokku ja tegelikult see, mida direktorile täna ette heidetakse, on pigem suutmatus meeskonda ühendada. Ka kriisisituatsioon näitas seda üksmeele puudumist kooli juhtkonna sees. See on ennekõike see, mille põhjal me tegime avalduse, et kooli direktori ja juhtkonna ning õpetajaskonnaga koostöö ei saa ilmselt jätkuda. Seetõttu ei ole tagatud ka Tabasalu gümnaasiumi jätkuv kiire areng,» selgitas Maripuu.

Maripuu sõnul kogusid Tabasalu ühisgümnaasiumi õpetajad allkirju ning kollektiivi pöördumise lehel olid rohkem kui poolte õpetajate allkirjad. Tabasalu ühisgümnaasiumi kollektiiv teatas ühispöördumises, et töötajad on äärmiselt pettunud direktori tegevuses seoses 22. jaanuari sündmustega.

«Direktor rääkis isiklikult kooli peakokaga, et pikapäevarühma õpilastele tehtaks toidupakid, kuna nende söögiaeg langes kokku ministri külaskäigu ajaga ja see tekitaks aatriumis lärmi. Sama info edastas direktor ka sihtasutuse juhatajale,» seisis koolitöötajate pöördumises.

Õpetajad ja laiendatud juhtkond mõistis oma pöördumises teravalt hukka koolijuhi tegevuse, kus ta väidab, et õpetajatele on edastatud ekslikku infot 22. jaanuari tundide korralduse kohta, millest tema ei olnud teadlik. Koolijuht lükkas nende arvates vastutuse alluvatele ehk õppejuhtidele.

Kooli hoolekogu oli avalduses seisukohal, et direktor Carolin Kadaja ei saa jätkata koolijuhina. Hoolekogu teatas, et ootab direktori lahkumisavaldust hiljemalt 4. veebruaril kell 12.00. Kui direktor peaks sellest keelduma, siis toetas hoolekogu töösuhte lõpetamist usalduste kaotuse tõttu hiljemalt 5. veebruaril.

Harku vald arutas kooliga tekkinud probleeme kolmapäeval hariduskomisjonis, kus oli kohal ka koolijuht ise. Ta edastas vallale oma selgitused. Hariduskomisjoni otsus oli teha vallavalitsusele ettepanek direktoriga töösuhe lõpetada.

Harku valla kommunikatsioonijuht Kady-Ann Sutt selgitas täna hommikul, et nii hoolekogu, kooli kollektiiv kui ka vanematekogu esitasid vallale oma pöördumised. «Otsuse langetab lõppkokkuvõttes kas direktor ise, kas ta soovib jätkata või ei soovi, või vallavanem Kaupo Rätsepp. Kumba pidi see praegu läheb – kuna mõlemad osapooled omavahel veel suhtlevad, siis hetkel ei ole seda infot veel võimalik anda,» märkis ta hommikul.

Tabasalu ühisgümnaasiumi vanematekogu esimees Evar Ojasaar ütles, et nemad leidsid üheskoos, et ei pea enam võimalikuks koostööd koolidirektoriga jätkata.

Vanematekogu esmaspäeval tehtud pöördumises vallavanemale, koolijuhile ja hoolekogule seisab: «Direktori soovimatus tagada nii oma kooli õpilastele ja lapsevanematele, kuid ka õpetajatele ja teistele koolitöötajatele korrektset kommunikatsiooni seoses 22. jaanuaril koolimajas toimunud piduliku sündmusega ei ole esmane kord, kus vanemad seavad kahtluse alla koolijuhi soovi teha koostööd otsuste tegemisel, et tagada koolipere heaolu.»

Loe pikemalt:

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles