Siiras kahetsus vähendab bussijänesele määratavat trahvi

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piletita sõitja tahab kontrolöri eest plehku panna.
Piletita sõitja tahab kontrolöri eest plehku panna. Foto: Mihkel Maripuu

Kolmandat kuud Tallinna piletijäneseid jahtiv munitsipaalpolitsei suudab kontrollida üha enam reisijaid, seejuures vähendab esimest korda piletita sõitmisega vahele jäämine ja siiras kahetsus määratavat trahvi.

Kui juuli alguses alustas munitsipaalpolitsei (mupo) kontrolliosakond tööd 14 ametnikuga, siis praegu on osakonnas tööl 34 inspektorit ja töö toimub kolmes vahetuses. Mupo juhi Kaimo Järviku sõnul on alates oktoobrist plaanis käivitada kontroll nelja vahetusega päevas ning oktoobrikuu jooksul panna tööle ka viies vahetus.

Juulis kontrollisid mupo inspektorid 1811 ühissõidukit ja ligi 40 500 reisijat ning avastati 1 841 sõiduõiguseta reisijat määrati trahve summas 500 620 krooni.

Augustis kontrolliti 3 543 ühissõidukit ja ligi 90 000 reisijat. Avastati 3 890 piletijänest ning määrati trahve summas 1 141 980 krooni.

Septembrikuus tõotab aga kontrollitud reisijate arv ületada augusti näidu, sest 21. septembri seisuga on kontrollitud 2 624 ühissõidukit ja 71 319 reisijat. Avastatud on 2 295 sõiduõiguseta reisijat ja trahve määratud 804 360 krooni eest.

Veel sel kevadel bussijäneseid jahtinud erafirma Ühisteenused töötajad kontrollisid aprillis 149 630 reisijat ning tegid 5 198 trahviotsust summas 1,94 miljon krooni. 

Järvik märkis, et kui tegemist on esimest korda piletita sõitmisega vahele jäänud inimesega, siis võetakse karistuse määramise aluseks maksimaalsest võimalikust trahvisummast (600 krooni) pool ehk 300 krooni.

Järvik tõdes, et õpilaste, üliõpilaste ja muude erijuhtumite korral, kui reisijal ei ole kontrollimise momendil ette näidata sõidusoodustust lubavat dokumenti ja nad siiralt kahetsevad oma tegu, määratakse esimest korda toimunud rikkumise puhul trahv alla 300 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles