Tallinnas näidatakse maailma kalleimat münti

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Mündiäri

22. veebruaril saabub Tallinna maailma kalleim münt ehk esimene Ameerika Ühendriikides vermitud dollar, mis müüdi 2013. aasta oksjonil 10 016 875 USA dollari eest, püstitades hinna maailmarekordi.

1794. aasta hõbedollar «Flowing Hair» («Voogavad juuksed») oli esimene USA-s tollase pealinna Philadelphia rahapajas vermitud dollar, mida hoidis käes ka Ameerika esimene president George Washington. Teadaolevalt on tegemist kõige paremini säilinud 1794. aasta hõbedollari eksemplariga.

2016. aastal pakub Euroopa üks suuremaid mündilevitajaid Samlerhuset Group ainulaadset võimalust münti vaadata kaheksas Euroopa pealinnas. «Flowing Hair» näitus alustab ringkäiku veebruaris Prahast, kust liigub edasi mööda Euroopat, peatudes vaid paariks päevaks Varssavis, Tallinnas, Helsingis, Stockholmis, Oslos, Dublinis ja Londonis.

«1794. aasta hõbedollar on üks kõige märgilisemaid münte USA numismaatikas ja tegelikult ka kogu raha ajaloos,» rääkis Eesti näituse korraldaja, Eesti Mündiäri juhataja Monica Kitsing.

22. ja 23. veebruaril saab haruldast münti oma silmaga näha Tallinnas Eesti Ajaloomuuseumis (Suurgildi hoone, Pikk 17). Peale maailma kõige kallimat münti näeb näitusel ka USA Iseseisvusdeklaratsiooni esimese tiraaži plakatit, ehk ühte nendest plakatitest, mida 1776. aastal trükiti Iseseisvusdeklaratsiooni originaalist eesmärgiga levitada rahvale tutvumiseks üle riigi. Näitusel eksponeeritava Bostoni plakati väärtus on neli miljonit dollarit.

Kui 1947. aastal müüdi münt «Flowing Hair» oksjonil 1250 dollari eest, siis 24. jaanuaril 2013. aastal kerkis unikaalse dollari hind juba 10 016 875 USA dollarini. Tegemist on seni maailma kalleima mündiga, mis on kunagi oksjonil müüdud. Mündi ostis maailma suurima Ameerika müntide kollektsiooni omanik – Ameerika ärimees Bruce Morelan, kes alustas kollektsioneerimist juba kuueaastasena.

Näitus kestab kaks päeva ning on avatud 22. veebruaril kella 14-18 ja 23. veebruaril kella 10-17. Sissepääs on tasuta.

 OÜ Eesti Mündiäri on maailma tuntumate rahapajade kollektsioonimüntide ja -medalite levitaja Eestis. OÜ Eesti Mündiäri kuulub Soome ettevõttele Samlerhuset Nordic, mis on osaks Euroopa ühe suurema mündilevitajate grupist Samlerhuset Grupp. Samlerhuset Grupp on enam kui 50 numismaatikaobjekte emiteeriva riigi esindaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles