Tallinn liidab Sikupilli keskkooli Kadrioru Saksa gümnaasiumiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrioru Saksa gümnaasiumi õpilased.
Kadrioru Saksa gümnaasiumi õpilased. Foto: Andres Haabu

Tallinna linnavalitsus kavatseb homsel istungil esitada linnavolikogule otsuse eelnõu, mille kohaselt liidetakse 1. septembrist Tallinna Sikupilli keskkool Kadrioru Saksa gümnaasiumiga.  

Kõigile Sikupilli keskkooli õpilastele tagatakse võimalus jätkata õpinguid Kadrioru Saksa gümnaasiumis, teatas Tallinna linnavalitsus BNSile. Koolide liitmisel avarduvad nii huvitegevuse, tugiteenuste kui ka õppemetoodikate arendamise võimalused, mille tulemusena saab pakkuda õpilastele mitmekesisemat õpikeskkonda ning arvestada enam nende individuaalsete vajadustega. Ühendatud koolis on võimalik rakendada projektõppemeetodeid, pikapäevakooli ning väikeklasse.

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on Kadrioru Saksa gümnaasiumi ja Tallinna Sikupilli keskkooli liitmine üheks sammuks Tallinna koolivõrgu korrastamisel. «Praegu ja lähiaastatel tuleb linnal tulla toime põhikooliõpilaste arvu kasvuga. Tallinna koolivõrgu korrastamise kava kohaselt korraldatakse koole ümber ning luuakse juurde õppekohti piirkondades, kus neid napib,» rääkis Kõlvart.

«Samas on gümnaasiumiastme õpilaste arvu vähenemise tõttu vajalik gümnaasiumiõppe kontsentreerimine linna koolivõrgus, kuid seda tehes tuleb meil arvestada õpilaste arvu oodatava kasvuga tulevikus,» lisas ta.

Tallinna koolivõrgu korrastamise alusdokumendiks on «Tallinna munitsipaalüldhariduskoolide võrgu korrastamise kava 2013–2021», mille kohaselt on üheks kooli ümberkorraldamise viisiks selle liitmine teise kooliga ja liidetava kooli tegevuse lõpetamine.

Tallinna Sikupilli keskkoolis on õpilaste arv aastatel 2005–2015 vähenenud 418-lt 246ni ehk 59 protsenti. Käesoleval õppeaastal õpib seal 9. klassis 18 ja 12. klassis 22 õpilast. 10. klassi ei ole alates 2013. aastast õpilaste vähesuse tõttu avatud. Kadrioru Saksa gümnaasiumis õpib sellel õppeaastal 991 õpilast, sealhulgas gümnaasiumis 198 õpilast.

Kui Sikupilli keskkooli 1. klassis õpib 34 õpilast, 2. klassis 24 õpilast, 3. klassis 34 õpilast, siis Kadrioru Saksa gümnaasiumi algklassides on igaühes avatud neli paralleelklassi ning õppetöö toimub kahes vahetuses. Õhtupoolses vahetuses õpib kümme klassitäit õpilasi ehk kokku 250 last.

Arvestades õpilaste vähesusega Tallinna Sikupilli keskkoolis ning Kadrioru Saksa gümnaasiumi ruuminappusega, on otstarbekas need koolid liita. Edaspidi korraldatakse õppetööd kahe koolimaja ruumides ning õpilased saavad koolis käia ühes vahetuses.  Kahe kooli kaugus teineteisest on linnulennult 900 meetrit. Koostöös Tallinna transpordiametiga otsitakse lahendusi ühistranspordi korraldamiseks nii, et õpilastele kooli sõitmine võimalikult mugavaks muuta. Õppetöö korraldatakse nii, et päeva jooksul õpetajad ja õpilased üldjuhul kahe maja vahel liikuma ei pea.

Koolide liitmise teemal on toimunud arutelud nii mõlema kooli juhtkonna, hoolekogu kui ka õpilasesindusega. Kavandatavast muudatusest on teavitatud ka lapsevanemaid.

Algatatud petitsioon

Küll aga on lapsevanemad alustanud petitsioon.ee lehel ühispöördumise, milles soovitakse kahe kooli liitmine ära hoida. Täna kella 16 seisuga oli pöördumisele oma allkirja andnud 123 inimest.

Pöördumises märgitakse muu hulgas, et liitmise otsusega on Kadrioru Saksa gümnaasiumi juhtkond läinud vastuollu lapse õiguste konventsiooniga, mille üks peamistest põhimõtetest on seada last puudutavates otsustes alati esikohale lapse huvid. «Kadrioru Saksa Gümnaasiumi juhtkond ei ole koolide liitmiseks jah sõna öeldes arvestanud õpilaste ega nende vanemate üldarvamusega, on jätnud läbiviimata nii abiturientide, lapsevanemate kui ka õpetajate küsitlused,» seisab pöördumises.

Lisaks leiavad pöördumise algatanud lapsevanemad, et kooli juhtkond on ignoreerinud elukohajärgse kooli määramise olulisi asjaolusid ning jätnud asjatundjate poolt läbi viimata analüüsi, mis kinnitaks koolide ühendamise vajalikkust. Samuti juhitakse pöördumises tähelepanu, et ei ole tagatud linnatranspordi olemasolu, mis soodustaks nii õpilaste kui õpetajate kahe maja vahel liikumist ning ühtlasi rikutaks otsusega vaikset ja turvalist õhkkonda, mida vajab osa Sikupilli Keskkooli õpperaskustega lapsi.

«Meie seisukoht on, et koolide liitmine rikub laste õigusi ja seetõttu enne põhjalike analüüside läbiviimist, laste, lapsevanemate, abiturientide ja kooli õpetajate seisukohtade uuringu korraldamist, tuleks plaanist loobuda, võtavad lapsevanemad pöördumise kokku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles