Tallinna Linnamuuseum pälvis parima koguhoidja tiitli

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallinna linnamuuseum

2015. aasta muuseumiauhindade jagamisel pälvisid Tallinna Linnamuuseumi keraamikakogu fajansi ja portselani avahoidla avamise eest parima koguhoidja tiitli Kristiina Hiiesalu, Anne Ruussaar, Ene Heimvell ja Merike Neidorp.

«Koguhoidjate töö näol on tegemist muuseumivaldkonna võtmetegevusega, millele tugineb kõik muuseumides toimuv,» rõhutas auhinna kätteandmisel Haapsalus Eesti riigiarhivaar Priit Pirsko.

Meeskonnatööna sündinud pikaajalises projektis osales lisaks mitmetele Linnamuuseumi inimestele ka Ajaloomuuseumist Anne Ruussaar ja kujundaja Aime Andresson. Keraamikakogu fajansi ja portselani avahoidla loomisega avati Tallinna Linnamuuseumi peahoone keldris uut tüüpi ekspositsioonipind, kus on hoiustatud ligi 2000 portselan- ja fajansseset Eestist, Euroopast, Hiinast ja Jaapanist. Lisaks on samas veel ajutise näitusena eksponeeritud koobaltmaalingutega ahjukahlid ja Madalmaadest pärit keraamilised seinaplaadid.

Tallinna Linnamuuseumi direktori Kalmar Ulmi sõnul on tegu alles esimese etapiga Linnamuuseumi hoone ekspositsioonide tänapäevastamisel ja keskaegse kaupmehemaja keldriruumide avamisest kõigile külastajatele. Linnamuuseumi läheneva 80. sünnipäeva eel on juba valminud disainerite Ants Parveotsa ja Lilian Juhkami eskiisprojekt, mille põhjal võetakse keskajast pärit keldrid tervenisti kasutusele. Selleks on erilahendusega ekspositsiooniruumi tarvis tellitud ka spetsiaalne ventilatsiooniprojekt ja turvalahendused. Kõigepealt vajavad aga kunagise kaupmehemaja keldriseinad põhjalikku konserveerimist ja  ajaloolise hoone müüridesse sadestunud soolade väljapuhastamist.

Kõikidele muuseumikülastajatele avatud ekspositsiooniruumideks kujundatavas avahoidlas on edaspidi kavas lisaks praegusele keraamikakogule välja panna veel seni hoidlas varjul olev keraamikakollektsioon ning kultuuriloolisse kogusse kuuluvad vask-, messing- ja tinaesemed.

Auhinna pälvinud avahoidla saaliga on aga kõik muuseumikülastajad teretulnud tutvuma juba praegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles