Allilmategelane hukkus tormituisusel maanteel

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumetuisune maantee Virumaal.
Lumetuisune maantee Virumaal. Foto: Raigo Pajula

Kuritegeliku maailma intriigidest ja allilmasõdadest eluga pääsenud Vambola Kiviraiujast (52) sai tormiilma esimene ohver, kui mees neljapäeva õhtul kehva nähtavusega Tallinna-Narva maantee 55. kilomeetril surnuks sõideti.


Viimased kümmekond aastat Eesti organiseeritud kuritegevuses kõrgeimal tasemel tegutsenud Kivi­raiuja juhitud Land Rover jäi kella 21.30 paiku Kuusalu vallas Kemba külas lumme kinni ning mees tuli autost välja. Et tal polnud seljas helkurvesti ja nähtavus oli sel hetkel vilets, ei näinud teda maanteel sõitnud linnamaasturi Porsche Cayenne juht, kes Kivi­raiuja surnuks sõitis.

Allilmas hüüdnimega Vamps tuntud Kiviraiuja oli kuritegelikus maailmas tegutsedes suutnud aastaid elus püsida, samas kui paljud tema võitluskaaslased leidsid erineval moel vägivaldse lõpu. 1990. aastate alguse suurest allilmasõjast eestlaste ja Permi grupeeringu vahel ta pääses, sest istus sel ajal vangis.

Vägistamise ja väljapressimise eest karistatud Kiviraiuja tõus organiseeritud kuritegevuse tippu sai alguse eestlaste jõugujuhist Kalev Kurest, kelle eestkostmisel Vamps eestlasi siinses ühiskassas esindama asus ja eestlaste käest sinna raha kogus.

Vahepeal rahapesus kahtlustatud Kiviraiuja tõusis avalikkuse tähelepanu alla taas mõne aasta eest, kui politsei leidis tema kodu läbiotsimisel skandaalse Murru vangla protsessi toimiku materjalid. Arvestades toonast aega, kui materjal polnud veel kohtussegi jõudnud, oli see uurijatele suureks ja halvaks üllatuseks.

Lõuna-Eesti päästekeskuse teatel nõudis külm ilm esimese inimelu neljapäeva õhtul Tartumaal. Tartu vallas leitud eakas mees viidi haiglasse, kus ta suri. Valgamaal Tõlleste vallas leiti eile bussipeatusest vanem naine, kes oli samuti arvatavasti surnuks külmunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles