Taksoga sõidetakse taas rohkem, ooteajad pikenevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transpordiameti andmetel on taksode arv pealinnas viimaste aastatega pea kaks korda kahanenud. Pildil saab klient taksole Viru tänaval.
Transpordiameti andmetel on taksode arv pealinnas viimaste aastatega pea kaks korda kahanenud. Pildil saab klient taksole Viru tänaval. Foto: Toomas Huik

Viimasel ajal võib Tallinnas taksot tellides sageli kuulda dispetšeri suust lauset, et oodata tuleb pool tundi või veelgi kauem, sest vabu autosid lihtsalt pole kuskilt võtta.

Tallink Takso juhi Alger Holzmanni kinnitusel pole ooteaegade pikenemine küll sellest tingitud, nagu oleks autosid vähemaks jäänud. Vastupidi, alles sügisel pani firma lisaks kümme autot tööle.

«Eks praegu mängi oma osa ka ilmaolud, mistõttu on sõitjate ja tellijate arv kasvanud, samuti keerukad teeolud, mistõttu ühest punktist teise jõudmine võtab tavapärasest rohkem aega,» selgitas Holzmann.

Eelmise reede õhtul oligi Tallink Takso tellimise aeg 30–40 minutit. Nii ei ole aga Holzmanni sõnul pidevalt, vaid ainult reedel ja laupäeval ning teatud kellaaegadel. Kui tellimusi on palju, ei pruugi ka taksopeatustes autosid jätkuda.

Ooteaja pikenemist tunnistas ka Reval Takso juht Kait Vaatmann. Mida kehvem ilm, seda rohkem taksosid tellitakse.

«Inimesed on kindlasti hakanud rohkem sõitma kui aasta või pool tagasi,» ütles ta. «Aga meil on ka autosid vähem kui aasta eest. Majanduskriis tegi nii mõnelegi taksojuhile liiga. Olukord on kehvemaks läinud ka «tänu» Tallinna transpordiametile, kes on mõned firmad lihtsalt kinni pannud, taksoveolubasid ja sõidukikaarte ei ole väljastatud.»

Vaatmanni sõnul muutuvad transpordiametis reeglid lausa üleöö, mistõttu on neist raske kinni pidada. Rohkem tuleks tegelda piraattaksodega, mitte aga korralike firmade tegevust takistada, osutas ta. Detsember on Vaatmanni sõnul aga läbi aastate olnud kuu, mil tellitakse enim taksosid. Seda osaliselt põhjusel, et paljud asutused ja ettevõtted peavad jõulupidusid.

200 sõidukiga Tulika Takso juhataja Anne Rebase sõnul on ooteaegade pikenemine täiesti tõsine probleem. Tellimuste arv hakkas alates septembrist jõudsalt kasvama. Rebane lisas, et kehvade ilmade tõttu võtavad inimesed juba tänavalt palju taksosid, mistõttu pole dispetšeritel kutse peale nii palju masinaid välja saata.

Tallinna transpordiameti linnatranspordi osakonna juhataja Ruth Pärn mainis, et võrreldes 2008. aastaga on taksode arv Tallinnas kõvasti kahanenud. Tema sõnul on ettevõtjad läinud seda teed, et ei taotlegi enam taksoveoluba ja sõidukikaarte, sest üha rohkem pakutakse juhiga rendiauto teenust.

«Miks ma peaksin endale võtma mingi ettevõtlusloa ning mind hakatakse kontrollima, kui saab ka teisiti? Selline on põhjendus,» ütles Pärn.

Kui 2008. aasta novembris oli Tallinnas välja antud 3790 taksode sõidukikaarti, siis tänavu mais oli neid 1888 ning 1. novembril vaid 1838.

Pärn ei osanud aga öelda, kui palju pealinnas üldse takso- või rendiautoteenust osutatakse. Võrreldes 2008. aastaga on FIEdest taksojuhtidest arv vähenenud 1500-lt 1000-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles