Värske kala oli Kristiine turu avamismagnet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale kilu ja räime oli turul saada igasugust värsket kala.
Peale kilu ja räime oli turul saada igasugust värsket kala. Foto: Liis Treimann

Täna hommikul, veel enne Kristiine turu ametlikku avamist keskpäeval oli kalakioski ukse taha kogunenud hulk inimesi, kes tahtsid väljareklaamitud odavat värsket kilu ja räime osta. Kahjuks pidid nad pettuma, sest need kalad jõuavad letile alles homme, sest tormituuled ei lubanud kalalaeval silduda.

Kalakiosk kujunes kõmulisel Kristiine turul aga kõigest hoolimata ülimenukaks kohaks, mis pärast uste avamist täitus kohe kalahuvilistega ning osa inimesi jäi ikka oma järjekorda ootama.

Kalapoodi pidava Aver Baltic Fishing Group'i esindaja Dmitri Borissov vabandas, et värsket kilu ja räime täna tõesti ei ole, kuid homme hommikul saab seda kindlasti osta. Samas olid letis prisked lestad, kohad ja muud värsked ja suitsutatud kalad, mida firma ise püüab, töötleb ning müüb.

Avamisajaks oli Kristiine turule kogunenud päris suur hulk inimesi. Vanemad mehed ja naised kinnitasid nagu ühest suust, et niisugusut kohta olid nad juba ammu oodanud ja on nüüd õnnelikud.

Kristiine elanikud Ülo Jaanimägi ja Eve Kullamägi kinnitasid, et laste mänguväljak sellisesse kohta tiheda liiklusega tänava äärde ei sobi kuidagi. Samas vajasid just linnaosa vanemad inimesed oma turgu. Siiani pidid nad bussiga sõitma kas keskturule või Nõmmele, mis võttis aega ja oli raskete toidukottide tassimise pärast ka üpris väsitav ettevõtmine.

Kullamägi mainis, et turu asukoht on juba selle pärast hea, et ümberringi asuvad kortermajad ning kui mõni varas püüabki öösel suurte klaasist akendega kioskitesse sisse murda, siis keegi ikka seda näeb ja helistab kohe politseisse.

Turujuht Andres Rozalka sõnul tegutseb öösel turul valvur ning peale selle on turvafirma pakkunud välja lihtsa ja tõhusa lahenduse, kuidas pätte turust eemal hoida.

Turu kõrval asuvas Kotkapoja uues kortermajas elav nooremapoolne Vaido ei olnud aga uusrajatisega kuidagi rahul. Tema sõnul oleks võinud samas kohas enne olnud haljasala säilida, kuna kummalise välimusega turuputkad moodsate elamute juurde kuidagi ei sobivat. Pealgi ei saa ta aru, kuidas päästeamet üldse andis loa turu ehitamiseks, sest putkad asuvad üksteisele nii lähedal.

Vaido sõnul võib turul päris Eesti tooteid tikutulega taga otsida, kuigi reklaamide järgi ainult selline kaup seal müügil olema peakski. Probleeme pidavat olema ka müüjatega eesti keeles rääkimisega.

Turult 3-kroonise kilohinnaga kartulit, aga ka muud kaupa kilekotti ladunud Mart Aasoja seevastu kiitis uut ostukohta taevani. Ise elab ta Tondil, aga kuna bussipeatus asub otse turu väravas, siis ostlemine on tema jaoks eriti sobiv. Pealegi on turuhinnad mõistlikud ja kaup värske, mistõttu hakkab mees nüüd sellel turul pidevalt käima.

Mitmedki turulised avaldasid arvamust, et turu lammutamine või selle vastu võitlemine on lihtsalt Harju maavanema Ülle Rajasalu poolt jonni ajamine ning see tuleks lõpetada.

Kristiine linnaosa vanem Mihhail Korb rõhutas, et väikeste arusaamatuste tõttu Harju maavanemaga just täna turg avatigi. Ta märkis, et igasuguste juttude tõttu mitmed rentnikud alles mõtlevad, kas ikka tasub turule kauplema tulla. Kui täna aga turg tõesti tööd alustas, siis võib-olla see kõrvaldab nende kahtlused.

Korb mainis, et maatükk on küll väike, kuid ega Kristiine turg ei kavatsegi teenindada kogu linna elanikke, eelkõige ikka kohalikke inimesi, kes turu avamist pingsalt oodanud on. 30 müügikohta peaksid tööd andma umbes 100 inimesele ning see on Korbi sõnul suur asi.

«Turg lõpetab tegevuse ainult siis, kui inimesed ei võta seda omaks,» oli Korb kindel. «Kui me seda maad laste mänguväljaku rajamiseks taotlesime, siis oli olukord hoopis teistsugune. Praeguseks oleme Kristiines rohkem kui 20 mänguväljakut ehitanud ning eelmisel suvel valmis üks neist just siinsamas, teisel pool tänavat, hoopis turvalisemas kohas.»

Parkimisega on Kristiine turu juures veidi kitsas küll. Kaks tundi tasuta parkimist võimaldav parkla asub veidi eemal Kotkapoja 4 maja lähedal ning kõik turulised ei pruugi kohe seda üles leida. Täna olid paljud autojuhid oma sõiduki jätnud pooleldi kõnniteele, mille eest võivad nad karistada saada, kui keegi mupo kohale kutsub. Seismiseks oli kasutatud ka igasuguseid muid kohti, kuna maha sadanud lume tõttu ei olnud selge, kas tegemist on haljasalaga või mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles