Haridusministeerium peab maksma Tallinnale üle 600 000 euro

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu peahoone Tartus Toomemäel.
Riigikohtu peahoone Tartus Toomemäel. Foto: Sille Annuk

Haridus- ja teadusministeerium peab riigikohtu tänase otsuse kohaselt maksma Tallinna linnale 618 720 eurot erakoolide tegevuskulude rahastamise katteks.

See summa lisandub juba varem linna kasuks välja mõistetud 1,4 miljonile eurole. Riigikohus tühistas täna Tartu ringkonnakohtu otsuse, millega jäeti rahuldamata Tallinna linna kaebus haridusministeeriumi kohustamiseks tasuda Tallinna linnale seoses erakoolidega ajavahemikul 1. jaanuarist 2013 kuni 17. novembrini 2014 kantud kulud 618 720 eurot.

Ministeerium on kohustatud tasuma nimetatud summa Tallinna linnale 30 päeva jooksul, ministeeriumi kassatsioonkaebuse, millega taotleti 1 375 879 euro suuruse nõude tühistamist, jäeti rahuldamata. Poolte kohtukulud jättis kohus nende endi kanda.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium tunnistas 28. oktoobri 2014 otsusega põhiseadusega vastuolus olevaks selliste õigustloovate aktide andmata jätmise, mis sätestaksid kohaliku omavalitsuse üksustele erakooliseaduse paragrahviga 222 pandud kohustuste rahasta­mise riigieelarvest. Otsuse põhjenduste kohaselt ei saa eraüldhariduskooli tegevuskulude katmist käsitada kohaliku omavalitsuse olemusliku ülesandena. Sellise ülesande ja kohustuse panemist tuleb käsitada riigi kohustusena. Seadusega kohalikule omavalitsusele pandud riiklike kohustustega seotud kulud kaetakse vastavalt põhiseadusele riigieelarvest. Seega peab riiklike kohustustega seotud kulude katmine olema õiguslikult sätestatud, mida aga tehtud ei ole.

Tallinna linn on haridusministeeriumiga erakoolide rahastamise teemal aastaid kohut käinud. Linna seisukoht on, et kui riik paneb kohalikule omavalitsusele kohustuse, siis andku selleks ka raha. Riigikohus andis õiguse Tallinna linnale, kuid konkreetseid rahasummasid puudutavad protsessid on jätkunud ka hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles