Õiguskantsler ei näe Kalaranna detailplaneeringu menetluses rikkumisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Õiguskantsler Ülle Madise leidis oma vastuses Vabaerakonna liikmetele, et ei näe Tallinna linnavalitsuse tegevuses Kalaranna detailplaneeringu menetlemisel vastuolu seadustega.

«See, et linn peab eraomandis olevale maale avalikuks kasutamiseks mõeldud tänava rajamiseks maa võõrandama ja selle eest maa väärtusele vastavat hinda maksma, ei ole iseenesest õigusvastane. Taolise korra näeb ette kinnisasja sundvõõrandamise seadus. Seejuures tuleb ka selle seaduse alusel esmalt proovida saavutada kinnisasja omanikuga kokkulepe maa võõrandamiseks,» kirjutas Madise oma vastuses tema poole pöördunud riigikogu Vabaerakonna liikmetele Külliki Kübarsepale ja Neeme Kuningale.

Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liige Kübarsepp ja Vabaerakonna Põhja-Tallinna osakonna juht Kuningas esitasid novembris õiguskantslerile seoses Tallinnas Kalaranna tänava detailplaneeringutega palve hinnata Tallinna linnavalitsuse asjassepuutuvate korralduste vastavust seadustele ja põhiseadusele. Kübarsepp ja Kuningas avaldasid kahtlust, et Tallinna linn on Kalasadama ümbruse detailplaneeringu menetluses kinnistu arendaja AS-iga Pro Kapital lepingute sõlmimisega sisuliselt loobunud menetlusreeglite järgimisest ja avaliku huviga arvestamisest.

«Mõistan, et kinnisasja omanikuga sõlmitud kokkulepped võivad tekitada kahtlusi, kas linn suudab tagada huvide õiglase tasakaalustamise. Õiguskantsleril ei ole aga lubatud ega võimalik sekkuda käimasoleva planeeringumenetluse sisusse ega anda menetlusosalistele hinnanguid või juhtnööre, kuidas täpselt tasakaalu saavutada. Liiatigi teostab maavanem hetkel Kalaranna detailplaneeringu osas järelevalvet ja võimalik on pöörduda isikute õiguste ja avaliku huvi kaitseks halduskohtusse,» lisas õiguskantsler.

«Kõikide planeeritava alaga seotud huvide väljaselgitamine ning nende avatud ja õiglane kaalumine on planeerimismenetluse tuum. Kohalikul omavalitsusel ei ole võimalik ennast sellest kohustusest vabastada, sõltumata sellest, kas ja milliseid kokkuleppeid ta kinnisasja omanike või teiste osapooltega sõlmib. See kehtib ka Tallinna linna kohta,» lisas Madise oma vastuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles