Poiss kõrvetas Ahhaa keskuse gaasiplahvatuse imitaatoris juuksed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa keskus. Pildil olev eksponaat pole juhtunuga seotud
Ahhaa keskus. Pildil olev eksponaat pole juhtunuga seotud Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Tallinna Ahhaa teaduskeskuses jooksis eile laps gaasiplahvatuse imitaatori ette ja toimunud plahvatus kõrvetas ta peast osa juukseid. Õnnetuse tõttu võtab keskus esialgu eksponaadi näituselt maha.

«Gaasi lastakse kapslisse või akvaariumisse, instruktor vajutab nagu viitsütikuga nuppu ning tekib gaasiplahvatust imiteeriv plahvatus,» kirjeldas Vaido (33), kes oli näitusel koos oma 6-aastase pojaga. Selle akvaariumi ühes küljes on ava, kust plahvatus välja paiskub.

Ahhaa keskuse töötaja, ka ise noor mees, asus umbes 5-6 lapsele plahvatust demonstreerima, keeras gaasi lahti ja käskis lastel veidi eemale hoida. Kõrval toimus aga laste sünnipäev. Need, kes seal eemal, instruktori juttu loomulikult tähele ei pannud.

«Täpselt selle koha kõrval, kust gaas välja lendab, on teine atraktsioon, kus saab mingit palli õhuga üleval hoida,» jätkas Vaido. «Umbes 7-8-aastane poiss jooksis selle palli juurde hetkel, kui töötaja vajutas plahvatusenuppu. Poisile lendas peakõrguselt kogu see gaasileek peale. Juuksed poole pea ulatuses põlesid ära, ema oli šokis. Terve keskus haises.»

«Vedas, et poiss veel külje pealt selle «paugu» sai – kui oleks otse näole saanud, ehk oleks jäänud pimedaks?» arutles mees.

Vaido arvates ei osanud keskuse töötajad eriti midagi teha ja distantseerusid juhtunust. «Noormees, kes nuppu vajutas, oli nähtavalt ise šokis. Kui laps karjus ja oma ema otsis, võttis ta mingi paberi kätte ja läks leti juurde, oli näha, et oli segaduses ja lootis, et asi kuidagi laheneb. Ma läksin emaga rääkima ja ütlesin töötajatele, et nad suhkruvett tooksid lapsele. Esimesed mitu minutit polnud töötajate poolt mitte mingisugust reaktsiooni – oleks kiirabi kutsunud või... mitte midagi,» rääkis ta.

«Noored tublid tehnikahuvilised töötajad, aga tundub, et nad pole saanud koolitust, mida tegema peaks, kui mõni õnnetus juhtub,» arutles külastaja.

Vaido arvas, et imitaatori asetus ei olnud just eriti läbi mõeldud, kuna plahvatuse ava oli laste näokõrgusel ja järgmisele atraktsioonile äärmiselt lähedal. «Alale, kus plahvatus toimub, ei tohiks küll sellist juurdepääsu olla.» Absurdseks pidas ta ka seda, et teoreetiliselt võinuks igaüks ka ise gaasi lahti keerata, kuna enamasti on keskuse kõik seadmed ise huvilistele näppimiseks.

Keskus loobub eksponaadist

Ahhaa-keskuse Tallinna filiaali koordinaator Liisa-Riin Stalde rääkis, et gaasiplahvatuse imitaator laetakse ainult demonstratsiooni tegemise hetkeks ja selleks ajaks loob giid selle ümber turvatsooni. «Inimesed peaksid hoidma ohutusse kaugusse. Ka eile oli giidil turvatsoon olemas, kuid üks laps, kes eemalt ei olnud kuulnud, mis toimub, aga oli uudishimulik ja jooksis inimeste ringi sisse,» kirjeldas ta.

Stalde lisas, et töötajad kutsusid kiirabi, kes vaatas poisi üle ja tuvastas, et ta polnud viga saanud. «Laps sai lihtsalt ehmatada ja juuksed kärssasid eest veidi ära,» sõnas ta, et põletada laps ei saanud ja haiglasse minna polnud tarvis.

Õnnetuse järel võtab Ahhaa keskus gaasiplahvatuse imitaatori näituselt maha. «Kuigi eksponaat on töötatud välja koostöös päästeametiga ja olnud kasutusel üle aasta, siis järgmise näitusega ta seotud ei ole ja me lihtsalt võtame ta oma kollektsioonist maha,» kinnitas Stalde.

Esialgu jääb eksponaat lattu seisma. «Kui on vajadust ja uusi selleteemalisi näitusi, siis kindlasti mõtleme läbi, milliseid asju võib juhtuda ja arvestame, et lapsed on ettearvamatud ning võivad joosta. Seda saab ilmselt siis teha suuremate ja raskemate piirete taga.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles