Tallinnas Nõmmel tegutseb taas pahatahtlik väravaavaja

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiavärav hoiatussildiga.
Aiavärav hoiatussildiga. Foto: Urmas Luik

Tallinna munitsipaalpolitsei amet on saanud viimastel päevadel taas mitu teadet pahatahtlikust inimesest, kes avab aiaväravaid, et koduloomad ära jookseksid.

Munitsipaalpolitseile helistas Nõmmel Kalmistu teel elav Eda, kelle korralikult kinni olevad väravad on lahti tehtud ainuüksi mõne päeva jooksul kahel korral.

«Esimene kord oli nädalavahetusel ja meie pere koer pääses jooksu. Pärast pikki otsinguid saime ta kätte kodust kaugel asuvast Statoili bensiinijaamast,» rääkis noor naine. «Selleks ajaks oli ta ületanud mitu suure liiklusega sõiduteed. Kes teab, mis oleks võinud juhtuda nii koera kui ka otsasõitu vältida püüdvate autodega». Pereema sõnul on nende suurekasvuline lemmik ülisõbralik ning inimestele temast ohtu kindlasti polnud.

Esimene värava avamine oli Eda sõnul nädalavahetusel. Kuna ilm oli tormine, siis võeti asja rahulikult. «Mängisime mõttes oma kojutuleku stsenaariumid läbi ja olime abikaasaga suhteliselt kindlad, et sulgesime väravad korralikult, aga iial ei tea...»

Kahtlust tekitas aga see, et avatud olid mõlemad väravad, kusjuures mõlemal on peal nii suhteliselt raskelt suletav riiv kui ka pealt suletav klapp, millest omakorda käib läbi metallvarras. «Mõeldud spetsiaalselt selleks, et ka suure tormiga värav lahti ei läheks,» selgitas naine kahtluse tekke põhjuseid.

Teine kord olid väravad avatud kolmapäeva öösel. Seekord oli koer õnneks aias alles. «Mina avastasin hommikul jalgvärava lahtioleku ja mõne aja möödudes helistas abikaasa mulle töö juurde ja küsis, et kas ma unustasin autovärava kinni panna? See olevat olnud pärani lahti, aga tegemist on raske sepisväravaga, mis tuulepuhangutele ei allu ja mida tuleb jõuga lükata,» rääkis Eda.

Pere lükkas tagasi ka ebatõenäolisena tunduva versiooni, et tegemist võiks olla autovarguse planeerimisega, sest nende pere kaks autot ei ole atraktiivsed ei oma mudelite ega ka vanuse tõttu. Kuna aasta algul ja ka möödunud aastal toimetas Nõmmel järjepidevalt ilmselt hälbelise või halbade kavatsustega väravaavaja, siis otsustati uutest juhtumitest ka kaaslinlasi teavitada.

Pahatahtlik väravaavaja on tegutsenud Tallinnas juba vähemalt aasta. Väravate avamise juhtumeid on tulnud lisaks Nõmmele ette ka Pirital ja Kristiines.

Mupo palub kõigil Nõmme kandi elanikel olla tähelepanelikud ning anda võimalikest väravaavamise juhtumitest teada infotelefonil 14410, mis töötab ööpäevaringselt.  Ees on uusaastaöö, mil aastavahetuse ilutulestik ja müra on lemmikloomadele kriitiline aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles