Rotermanni jõuluturul võidutseb eestimaine kaup

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Lepiste kauples vildist susside ja kübaratega.
Kristel Lepiste kauples vildist susside ja kübaratega. Foto: Mihkel aripuu

Rotermanni jõuluturg Tallinnas oli täna vaevalt poolteist tundi avatud olnud, kui – üllatus, üllatus – olid juba esimesed villased mütsid ja kindad ning mõned klaasid salapärast jõuluglögi maha müüdud.

Eile hommikul tundus olukord Rotermanni turul päris trööstitu olevat – tibutas vastikut uduvihma ning puhus vinge tuul. Paljud müügimajad seisid suletuna. Tegelikult polnud aga asi sugugi nii hull.

Jõuluturu ühes otsas askeldas Saaremaalt Kaali traterist pärit Margita Sagor, kes müüs nii hõõgveini hinnaga 35 krooni klaas, piparkooke kui muud mõnusat jõulukraami.

«Alles alguse asi, ei oska veel kuidagi öelda, kuidas minema hakkab, tulge mõne päeva pärast tagasi, siis olen targem,» ütles Sagor, ise samal ajal kilesse pakitud piparkookidele aparaadiga eurohindasid kleepides.

Samas lähedal müügikoha üürinud Liidia Kuslapuu nägu säras – tema oli esimese pooleteise tunniga suutnud juba müüa paari villaseid kindaid ning kena talvemütsi, ostjateks soomlane ja norralane. Eestlasi tundus esialgu turul üldse vähe olevat.

Kuslapuu müüb jõuluturul ainul oma Kiili vallas tegutseva firma OÜ Mugk tooteid. Kindad ja mütsid on käsitsi kootud ning enamus päris villased, mõned ka natuke segatud lõngast. Käsitöömüts maksab 350, sokid 150 – 200 krooni.

«Mütse on meil siin igasuguseid, kuid naised eelistavad ikka värvilisemaid,» mainis Kuslapuu. «Eelmistel aastatel müüsime oma kaupa Raekoja platsi jõuluturul, kui nüüd sealne turukorraldaja Rotermanni kolis, siis otsustasime ka siia tulla, sest tahame selle firmaga koostööd teha. Täna on alles algus, osa kaupa veel kottidest välja pakkimata.»

Kuslapuu oli kindel, et kui eelmisel aastal tunnistati Raekoja platsi jõuluturg omasuguste seas Euroopa parimaks, siis sel aastal peaks sama tiitli kindlasti saama Rotermanni turg, sest seal on müügil vaid Eesti kaup.

Kuslapuu müügikoha kõrval oli oma toredad lambanahad välja pannud Pille Žuravljov Lääne- Virumaa Rägavere mõisast. Tema firma nimi ongi OÜ Rägavere Mõis.

Stangedel rippus igasusguses suuruses pehmeid ja pilkupüüdvaid lambanahku. Neljast nahast kokku õmmeldud tõeliselt mõnus tekk maksis 4000 krooni, aga see asi on kindlasti oma hinda väärt. Nahad maksid alates 650-st kuni 850 kroonini.

«Oleme üldse esimest korda jõuluturul,» ütles Žuravljov. «Siiani kasvatasime vaid lambaid ja müüsime toornahka, kuid sel aastal tekkis mõte ka ise midagi teha. Hakkasime nahku parkima ja tooteid müüma. Oleme väljas ka Raekoja platsi jõuluturul, kuigi seal on koha rendihind peaaegu kaks korda kallim kui siin.»

Jõuluturul on ka üks omapärane kiosk, mille seinal olevad kolmekeelsed kirjad tutvustavad, et pakutakse naturaalset mustika – mustsõstra glögi hinnaga 35 krooni klaas.

Kioskis kaupa pakkuv Veiko kinnitas, et tegemist on täiesti salajase retseptiga, mille järgi ta kohapeal kaheksast ürdist ning Võrumaal asuva Taarapõllu talu mahladest glögi kokku keedab. Turu avamispäeva hommikul olid juba soomlased seda imelist jooki ostnud, sest neil oli meelde jäänud, et eelmistel aastatel sai sama glögi Raekoja platsi jõuluturul. Kuna jook koosneb ainult ökotoodetest, siis taotletakse ka glögile öko-märgistust.

Jäi mulje, et Rotermanni jõuluturul kaubeldi vähemalt esimesel päeval tõesti vaid eestimaiste toodetega. Firma Jussi Sussid pakkus mõnusaid vildist mütse, mille hinnad jäid 500 krooni kanti. Ilusate ja soojade lastesusside maksumus sõltus aga suurusest. Näiteks jalanumbriga 35 susside eest tuli välja käia 35 eurot ehk umbes 548 krooni. Mida väiksem number, seda madalam hind.

Isevalmistatud karvase voodriga soojade täisnahast sõrmikute eest tuli Jussi Susside kioskis välja käia 250 krooni. Soomlased olid müüja Kristel Lepiste sõnul neid kindaid turu lahtioleku esimestel tundidel juba ostnudki. Õhukesed sõrmikud maksid samas 200 krooni.

Võib aravata, et kena jõulupuu ümber Rotermanni kvartalis eile avatud turule ostjaid ikka jätkub, kuna seal saab osta tõesti ainult Eestimaist kaupa. Turu pidulik avamine toimub pühapäeval kell viis õhtul ning kauplemine käib 9. jaanuarini.

Raekoja platsi jõuluturg alustab 27. novembril ja kestab samuti 9. jaanuarini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles