Algavad Kaarli puiestee puude põhjalikud uuringud

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarli puiestee põlispuud
Kaarli puiestee põlispuud Foto: Postimees.ee

Tallinna keskkonnaameti tellimusel alustatakse looduskaitsealuse Kaarli puiestee puude põhjalikke uuringuid.

Väärtuslikke Kaarli puiestee puid uuritakse Eestis veel uuendusliku ja parima uurimistehnikaga – tomograafiga ja lisaks tehakse Picus Treetronic seadmega tüvemädaniku olemasolul kindlaks selle aktiivsus, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Kogutud andmed võimaldavad teha otsuseid puude edasisteks hooldustöödeks. Uuringud teeb Puiden Hoito TS-ympäristöpalvelu Ky – kogemustega ettevõte, kes on uurinud Pärnu looduskaitsealuseid puiesteid ja teinud tomograafuuringuid Soome Vabariigis üle kümne aasta. Uuringutulemusi tutvustatakse juunis 2016.

Kaarli puiestee on Tallinna linna üks esinduslikumaid regulaarse kujundusega haljasalasid, mis rajati 19. sajandi lõpul ning on looduskaitse all 1959. aastast. Puude õigeaegne ja kvaliteetne hooldus on oluline tagamaks puiestee pikaealisust ning linnaelanike ohutust.

Puiesteele on koostatud erinevaid uuringuid ja projekte, mis on jäänud realiseerimata –1999 aastal (A. Aaspõllu), 2001 kaks uuringut (Oy PJ Bäckström AB ja M. Hanso) ja koos ala eskiisprojekti koostamisega 2004 (AB Järve ja Tuulik OÜ) teostati ühtlasi ka viimane, kogu puiesteed hõlmav haljastuslik hinnang (O. Abner). Uuringud andsid vastakaid hinnanguid puude tervislikule seisundile.

Peale viimast uuringut on puiesteel mõned puud murdunud ja tänava äärseid puid on tugevalt tagasi lõigatud. Vahepeal on puude uuringutes kasutusele võetud tomograaf, mis võimaldab täpsemalt hinnata puude seisukorda ning näha ette vajalikke hooldustöid. Tomograafuuringu tulemustes puudub subjektiivsus ning need on kõikidele lihtsasti arusaadavad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles