Järgmiste vanalinna päevade juhtlause on «Muutuv linn»

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanalinna päevad.
Vanalinna päevad. Foto: Albert Truuväärt

Järgmiste vanalinna päevade mõte on panna iga inimene tundma, et just tema ise ongi vanalinna ajaloo, ilu ja tähtsuse pärija. Et iga kild vanalinnast on tema isiklik omand.

35. Tallinna Vanalinna Päevad toimuvad järgmise aasta suvel- 1.-5. juunini.

«Maailm muutub väga kiirest ning meie ülesanne on muutustega sammu pidada, säilitades ja tähtsustades seejuures oma ajaloolist pärandit. Tallinn on pika ning huvitava ajalooga linn. Ajalugu me muuta ega kõrvale heita ei saa, kuid me saame selle enesega kaasa võtta, kui ajaga koos käime ning muutustega kaasa läheme. Seekordsed vanalinna päevad seda sõnumit kannavadki,» rääkis Kesklinna vanem Alar Nääme.

Vanalinna päevade juhtlause mõte saab teoks kaunite kunstide kaudu - kõrgel tasemel muusika, tants, teater, kujutav kunst ja muidugi linna lugu ise - toimuvad jalutuskäigud ja avastusretked nii hästi tuntud, kui ka unustatud aga taasavastamist väärivatesse paikadesse. Ajas liigutakse viie päevaga 21. sajandisse. Iga päev rõhutab üht juveeli meie ühise pärandi laekas. Viiel päeval keskendutakse viiele erinevale tähenduslikule paigale Tallinna vanalinnas.

«Uudne paik võib olla ka ammu kadunud koht jalutaja kinga all. Esimest korda vanalinna päevade ajaloos maname rahva silme ette nii mõnedki märgilised kohad fotode, installatsioonide ja valguse kaasabil- olgu selleks siis lõik Harju tänavast, vaade Vaekojale või mõni uhke endine linnavärav,» mõtestas sündmuse lahti vanalinna päevade kunstiline juht Anne Velt.

Vanalinna päevad said alguse 1982. aastal ning on tänaseks saanud rahvusvaheliselt oodatud kultuurisündmuseks. Igal aastal on sündmust saatnud uus juhtmõte, mille alla koondusid ka vastava aasta vanalinna päevade kultuurisündmused. Vanalinna päevi on pühendatud hansatraditsioonidele ja põhjarahvaste pärimustele, Tallinnale kui kindlus- ja meistritelinnale. Eelmiste Tallinna Vanalinna Päevade juhtlause oli «Meistrid läbi sajandite», mis tõid paljud käsitöölised ja kauplejad vanalinna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles