Patarei võeti Euroopa enimohustatud mälestiste nimekirja

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patarei merekindlus.
Patarei merekindlus. Foto: Martin Ilustrumm

Täna avalikustasid Euroopa juhtiv muinsuskaitseorganisatsioon Europa Nostra ja Euroopa Investeerimispanga Instituut nimekirja 14 mälestisest, mida loetakse Euroopa enimohustatuks. Sellesse nimekirja lülitati ka Patarei merekindlus Tallinnas.

Muinsuskaitse Seltsi auesimees Trivimi Velliste rõhutas, et Patarei on seni veel suhteliselt hästi säilinud üliväärtuslik klassitsistlik ehitusmälestis Põhja-Euroopas.

«Euroopa muinsuskaitse on seda teadvustanud. Kas ka Eesti ühiskond? Samas on Patarei valus ajaloomälestis - peagi saja-aastase riigi rajajad ja kaitsjad on seal piinelnud ning hukkunud. Kas anname endale aru, mida see on tähendanud ja tähendab?» küsis Velliste.

14 ohustatud maamärki Euroopas on: Ererouyki arheoloogiamälestis ja Ani Pemza küla Armeenias, Brüsseli justiitspalee Belgias, Tallinna Patarei merekindlus Eestis, Helsingi Malmi lennujaam Soomes, Colbert´i pöördsild Dieppes Prantsusmaal, Divitzi loss Saksamaal, Kampose piirkond Chioses Kreekas, Veneetsia laguun Itaalias, Rijswijki loss Hollandis, Y-blokk Oslos Norras, Valflorese palee ja mõis Lissaboni lähistel Portugalis, Padua Püha Antoniuse klooster Extremaduras Hispaanias, Hasankeyfi iidne linna ja selle ümbrus Türgis, ja Mavisbanki maja Edinburghis Ühendkuningriigis.

Eelnevast valikust tehakse nimekiri seitsme enim ohus oleva mälestise kohta teatavaks 16. märtsil 2016 Veneetsias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles