Mustamäel tõrjuti uimasteid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkoennetus Tallinnas Mustamäe koolides.
Narkoennetus Tallinnas Mustamäe koolides. Foto: Ülo Veldre / Mustamäe linnaosa valitsus

Täna toimus uimastiennetus reid kolmes Mustamäe koolis, misb on osa linnaosavalitsuse ja koolide vahelisest koostööprojektist.

«Politseiametnikud kontrollisid kolmes Mustamäe koolis koostöös kooli juhtkonnaga tubakaseaduse ning narkootiliste ja psühhotroopsete ainete seaduse nõuete täitmist, ennetamaks ka tubakatoodete ja uimastite tarbimisega seotud rikkumisi noorte seas,» rääkis PPA Põhja prefektuuri pressiesindaja Aleksandra Solntseva Postimees.ee’le.

Lisaks näidati koolilastele ka politseikoerte tööd.

«Kontrolli käigus leiti alaealistelt kolmel korral tubakatooteid ja ühel korral aine, mis saadetakse kontrollimiseks ekspertiisi. Antud juhtumite suhtes alustati väärteomenetlused,» sõnas Solntseva.

«Tegu polnud mingi äkkreidiga, koolid võtavad tihti meiega ühendust,» selgitas Solntseva.

«Narkootikumide ennetustöö on tulemuslik ainult siis, kui riik, koolid ja lapsevanemad tegutsevad ühes suunas,» ütles Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats pressiesindaja vahendusel.

«Meie ülesanne on vähendada tarbimist – kui pole tarbijaid, narkoketid hävivad. Mida laps kardab? – Vahelejäämist! – Seega peame suurendama vahelejäämise võimalust,» lisas Laats.

Mustamäe linnaosa valitsuse initsiatiivil toimus septembri lõpul nõupidamine kõigi linnaosa territooriumil tegutsevate üldhariduskoolide esindajatega, kus linnaosa vanem kutsus koole appi ühendama jõud võitluses narkootikumidega.

Lisaks reididele korraldatakse loenguid (sh šoki-koolitusi) õpilastele ning võimaluse korral ka lapsevanematele.

Narkokoertega reidide käigus on eesmärgiks eelkõige reidi distsiplineeriv mõju õpilastele. Kui koer avastab midagi, siis edasi otsustavad inimesed, kas tegu on näiteks ravimite või millegi muuga, või tuleb «leid» saata ekspertiisi, algatada menetlus.

Kavas on koolidele soetada narkotestrid ning alkomeetrid, mille eelduseks on vastavate muudatuste sisseviimine koolide kodukorda, vajadusel ka seadustesse, et nende kasutamine oleks seaduslik.

«Uimastiennetustööd  ei saa teha kampaania korras, vaid tuleb kehtestada nulltolerants vanemate, kooli, võimuesindajate ja meedia poolt. Esialgu tuleb aga järjekindlalt kontrollida, kontrollida ning kontrollida kuni saavutatakse läbimurre suhtumises samamoodi nagu see saavutati liiklusohvrite vähendamises ning liikluskultuuri muutmises,» ütles Laats.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles