Põhiseaduskomisjon: Savisaare ametist kõrvaldamine ei riivanud kohaliku omavalitsuse autonoomiat

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet
Kalle Laanet Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Riigikogu põhiseaduskomisjon ei pidanud põhiseadusega vastuolus olevaks kriminaalmenetlusseadustiku punkti, mille alusel kõrvaldas kohus Edgar Savisaare Tallinna linnapea ametist.

«Põhiseadus ei näe linnapeadele ette immuniteeti ja seetõttu ei saa siin olla ka mingit vastuolu põhiseadusega,» ütles põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet.

Harju maakohus kõrvaldas Edgar Savisaare tänavu septembris kriminaalmenetlusseadustiku (KrMS) § 141 lõige 1 alusel Tallinna linnapea ametist. KrMS § 141 lõige 1 ütleb, et kahtlustatav või süüdistatav kõrvaldatakse ametist prokuratuuri taotlusel eeluurimiskohtuniku määruse või kohtumääruse alusel, kui ta edasi töötades võib jätkuvalt toime panna kuritegusid või kui tema edasitöötamine võib kahjustada kriminaalmenetlust.

Tallinna linnavolikogu esitas riigikohtule taotluse põhiseaduslikkuse järelevalveks, sest leidis, et KrMS § 141 lõige 1 riivab kohaliku omavalitsuse enesekorraldusõiguse põhiseaduslikke garantiisid.

Riigikohus küsis arvamust riigikogult, mille andjaks on riigikogu põhiseaduskomisjon. Põhiseaduskomisjon küsis omakorda enne otsuse langetamist arvamust ka riigikogu õiguskomisjonilt. Õiguskomisjon leidis samuti, et vaidlustatud seadusepunkt on põhiseadusega kooskõlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles