Video: Põhja-Tallinna vanem vastas, kas ta sokutas oma alluvale munitsipaalkorteri

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Tallinna linnaosavanem Karin Tammemägi korraldas täna enese kaitseks pressikonverentsi, kus ähvardas meediat kohtuga ja üritas ümber lükata väiteid, et ta sokutas oma alluvale munitsipaalkorteri.

Lugu ise on lühidalt järgmine. Põhja-Tallinna linnamajanduse osakonna peaspetsialist Kaili Muru tegi suve hakul oma ülemusele Karin Tammemäele avalduse, kus teatas soovist kandideerida Tööstuse tänava majas vabana seisnud kahetoalisele munitsipaalkorterile.

Oma soovi põhjendas Muru avalduses kindlustunde puudumisega, kuna iial pole ette teada, mil omanik võib üüri tõsta või korteri maha müüa. Muru märkis oma palgaks Eesti keskmise, mis oleks umbes 1045 eurot. Vaid kolm päeva hiljem koguneski erakorraliselt eluasemekomisjon, kes otsustas Murule korteri üürile anda. Samal ajal ootab sotsiaal- või munitsipaalkorterit Põhja-Tallinnas üle 1000 inimese.

Keskerakondlasest linnaosavanem pidas lugu kahetsusväärseks ja lubas, et Eesti Päevalehte ootavad artiklis avaldatud isikuandmete pärast ees lausa mitu kohtuasja. Ametnik Kaili Muru on tema sõnul pöördunud juba nii politseisse kui ka andmekaitseinspektsiooni.

«Kui inimesed pöörduvad linnaosa poole, on nad sunnitud avaldama oma perekonna, majandusliku seisu, tervise ja laste tervise kohta andmeid, mida keegi meist ei taha, et jõuaks avalikkusesse. Linnasüsteem peaks olema nii tugev, et need andmed, mis peavad olema kaitstud, ka kaitstuks jäävad. Selle juhtumi puhul see nii ei ole, rikutud on nii lastekaitseseadust kui ka avaliku teabe seadust,» teatas Tammemäe pressikonverentsil.

On tähelepanuväärne, et sama ametnik Kaili Muru on seotud ka sügisel alustatud kriminaalmenetlusega ja teda kahtlustatakse linnaosavalitsuses arvete võltsimises. 3. septembril otsisid keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo töötajad läbi Põhja-Tallinna valitsuse ruumid.

Tammemäe kriminaalmenetlust täiendavalt kommenteerida ei soovinud, kuid eitas väiteid, justkui oleks tema abikaasa firma kõnealuse menetlusega kuidagi seotud. Keskerakondlane esitles pressikonverentsil ka pilte Tööstuse tänaval asuvast korterist, mis pidid ümber lükkama IRLi fraktsiooni esimehe Madis Kübara sõnad, et linnaosavalitsus jagab «paremad palad» ikka omadele.

Pilt Kaili Murule antud korteri seisukorrast. Foto:
Pilt Kaili Murule antud korteri seisukorrast. Foto: Foto: Sander Ilvest

«Tegemist on tõesti üksiku korteriga, mida meil ei olnud plaanis üürile anda, sest selle korteri seisukord oli äärmiselt halb, kui sealt viimane üürnik lahkus, ja ta nõudis kapitaalremonti,» lausus Tammemägi, kelle sõnul tahtis linn tegelikult korteri maha müüa. Ka varem samal tänaval elanud Muru võttiski väikelaenu ja lubas korteris oma kulul remonti teha.

Linnaosavanem ei soostunud siiski selgitama, kuidas on Eesti keskmist palka teeniva ja üht last kasvatava Kaili Muru olukord raskem kui näiteks mitut last üksi kasvataval töötul või invaliidistunud vanemal, põhjendades seda naise õigusega mitte avaldada tema kohta delikaatseid isikuandmeid. Tammemägi nentis vaid, et Kaili Muru puhul ei saanud otsuse langetamisel kõige määravamaks tema sissetulek, vaid teised tegurid ning et «teatud probleemid süvenesid».

«Kui ma peaksin täna uuesti komisjonis seda teemat arutama, ja selles komisjonis ei arutatud ainuüksi Kaili Muru teemat, vaid seal oli 15-16 erinevat punkti, mida me arutasime, siis mina isiklikult langetaks selle otsuse täpselt samamoodi,» lausus Tammemägi. «Ma ei saa lähtuda sellest, et see on mulle riskantne. Ma pean alati lähtuma sellest, mis on õige ja kui inimesel on õigus abi saada ja ta on abivajaja, siis teda tuleb aidata, olgu ta siis ajakirjanik, näitleja või töötaja linnasüsteemist.»

Varem on Karin Tammemägi olnud seotud nii apteekide kinkekaartide kui ka 14 000 euro eest kommipakkide jagamisega. Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjon leidis augustis oma kontrollaktis muu hulgas, et Põhja-Tallinna linnaosavalitsus on linnaosa eelarve kasutamisel rikkunud mitmeid õigusakte.

Postimees üritas täna hommikul korduvalt Põhja-Tallinna linnaosavanemalt kommentaari saada, kuid Tammemägi telefonikõnedele ei vastanud. Ta andis läbi pressiesindaja teada, et korraldab Põhja-Tallinna valitsuses täna pressikonverentsi. Postimees tegi pressikonverentsist otseülekande.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et linnaosavanema Karin Tammemäe alluv Kaili Muru sai kiiresti soodsa üürihinnaga munitsipaalkorteri ning Tammemägi kutsus otsuse tegemiseks eluasemekomisjoni kokku juba avalduse laekumisele järgnevaks tööpäevaks.

Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsiooni esimehe Madis Kübara sõnul on järjekordne rõlge korruptsioonijuhtum Põhja-Tallinnas, kus linna kortereid ilma järjekorrata omadele jagatakse, vaid üks näide Keskerakonna igapäevasest tegevusest pealinnas.

«Tallinnas ainuvõimu omav partei on kohtulikult süüdi mõistetud, mille peale erakonna esimees, kes on ise Tallinna linnapea ametist kriminaalasja  tõttu eemaldatud, on lubanud seadustele üldse mitte alluda,» ütles Kübar. «Sellises taustsüsteemis võibki eeldada, et Tallinna võimukoridorides laiutav korruptsioon mitte ainult ei jätku, vaid võtab üha võikamaid mõõtmeid.»

«Tallinnas valitseb mentaliteet, mille kohta Yana Toom ütles parteikongressil, et omasid ei jäeta,» tõdes Kübar. «Linnajuhid hoiavad kramplikult kinni ja pakuvad kõikvõimalikke hüvesid neile «omadele», kes on nõus selle eest jäägitult linnas valitsevat jõuku toetama. Seda kõike muidugi Tallinna elanike arvelt.»

«Juba nõukogude ajal said «omad» paremaid kortereid, paremaid töökohti ja muid hüvesid,» ütles Kübar. «Kui ülejäänud Eesti on meid okupeerinud režiimist välja tulnud, siis Tallinnas valitseb mentaliteet edasi – ustavuse eest jagatakse hankeid, kortereid, ametikohti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles