Tallinnas tõuseb tuleval aastal lasteaia kohatasu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed.
Lasteaed. Foto: Urmas Luik

Tallinna linnavalitsus otsustas tänasel istungil esitada linnavolikogule määruse eelnõu, millega muutub tuleval aastal koolieelsete munitsipaallasteasutuste kulude vanemate poolt kaetava osa määr – selle järgi tõuseb kohatasu määr 1,6 protsendi võrra ehk seniselt 10,6 protsendilt 12,2 protsendini.

Eelnõu järgi moodustab järgmisel aastal vanema osa määr ühes kuus ühe lapse kohta 12,2 protsenti vabariigi valitsuse kehtestatud töötasu alammäärast kuus, ujulaga lasteasutuses 13,4 protsenti. Vastavalt koolieelse lasteasutuse seadusele toimub muude kulude katmine valla- või linnaeelarve vahenditest ning valla- või linnavolikogu otsusel osaliselt vanemate poolt, ent vanemate poolt kaetav osa ühe lapse kohta ei või ületada 20 protsenti vabariigi valitsuse kehtestatud palga alammäärast, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Praegu kehtiva määruse kohastelt on Tallinnas vanema osa määraks ühes kuus ühe lapse kohta summa, mis moodustab 10,6 protsenti töötasu alammäärast kuus ehk 41,45 eurot kuus ning ujulatega lasteasutuses on perioodil, mil laps ujulat kasutab vanema osa määraks ühes kuus summa, mis moodustab 12 protsenti töötasu alammäärast ehk 46,8 eurot kuus. Praegu kehtivad lasteaia kohatasu määrad on pealinnas püsinud 2012. aasta 1. jaanuarist. Kohatasu on selle aja jooksul tõusnud seoses töötasu alammäära tõusuga.

Need lapsevanemad, kelle perekonna netosissetulek esimese pereliikme kohta on väiksem kehtivast töötasu alammäärast ja iga järgmise pereliikme kohta väiksem kui 80 protsenti, saavad taotleda kuni 80 protsendi ulatuses vanema osa maksmisel vabastust.

Ühtlasi vabastab linn tulevast aastast alates kolmandast lapsest lapsevanema osa tasumisest saja protsendiliselt juhul, kui peres käib kolm või enam last Tallinna koolieelses munitsipaallasteasutuses ning tingimusel, et vanema ja tema laste elukoht on Eesti rahvastikuregistri andmetel Tallinn. Seega, kui lasteaias käib kolm või enam last, siis lasteaia kohatasu vabastust saab kolmanda ja järgneva lapse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles