Politsei pidas kinni ekskavaatorivargad

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargad olid jõudnud ekskavaatori juba tükkideks lammutada.
Vargad olid jõudnud ekskavaatori juba tükkideks lammutada. Foto: Politsei

Põhja prefektuuri politseinikud leidsid Tallinnast varastatud ekskavaatori paari päevaga ja tabasid ka kolm varguses kahtlustatavat meest, kellest kahte on alust seostada veel mitme varavastase kuriteoga.

Novembri esimesel nädalavahetusel varastati Mustamäel Laki tänaval ühe ettevõtte territooriumilt ekskavaator Komatsu väärtusega 50 000 eurot. Politsei pidas 10. novembril kuriteos kahtlustatavatena kinni kolm meest, kes tegelesid parajasti varastatud ekskavaatori lammutamisega Tallinna lähedal asuvas laohoones.

Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude teenistuse vanema Toomas Jervsoni sõnul olid mehed suutnud väga lühikese ajaga ekskavaatori juppideks võtta. «Mitu tonni kaaluvalt masinalt olid küljest võetud rattad ja sillad ning järgmiseks töölõiguks oli kabiini eemaldamine. Õnneks tabasime nad otse teolt, mutrivõtmed peos,» lausus Jervson.

«Kahte kinni peetud meest kahtlustatakse veel mitmes varavastases kuriteos ja neid on ka varem sarnaste tegude eest karistatud. Kohus võttis nad prokuratuuri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla,» ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Urmo Paal.

Tänavu suvel hakkasid Harjumaal sagenema kolme tüüpi süüteod, millest paljudega seostatakse just neid mehi: vargused autodest, rasketehnika ja mootorpaatide vargused ning kelmused kütusekaartidega. Veoautode kabiinidest varastati kütusekaarte ja nende PIN-koode, mille abil võeti tanklatest tuhandeid liitreid kütust.

Üks varastatud paat leiti näiteks hiljem metsa peidetuna. «Kuigi paadid oleme kõik kätte saanud, siis mootorid jõuti ilmselt juba maha müüa. Siit ka palve inimestele – kui teile müüdi või üritati müüa kahtlase päritoluga paadimootorit, siis palun andke sellest politseile teada,» ütles Jervson.

Ehkki politsei pingutab, et vargaid tabada, saavad ka asjade omanikud omalt poolt palju ära teha, et varguse ohvriks langemise ohtu vähendada. «Et rasketehnika vargusi ära hoida, tuleks kõigepealt vaadata üle hoiutingimused. Võimaluse korral tasuks eelistada valgustatud valvega parklat, mis on piiratud aiaga. Veelgi parem on kinnine valvega garaaž. Lisaks GPS-seadmele on kindlasti palju abi ka tehnikale paigaldatud salajasest lisalukust,» selgitas Jervson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles