Ametist kõrvaldatud Savisaar jätkab linnapeana esinemist: elanikele saadeti jõulutervitused

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäe Leht linnapea tervitustega.
Lasnamäe Leht linnapea tervitustega. Foto: Jaanus Lensment

Ametist uurimise ajaks kõrvaldatud Edgar Savisaar saab linnaosalehtedes jätkuvalt linnapeana sõna.

Näiteks potsatas lasnamäelaste postkasti «Lasnamäe Leht» linnapea Edgar Savisaare artikliga «Advendiaeg kingib lootust». Savisaar mõtiskleb seal advendiaja ja julgeoleku olukorra üle maailmas, aga kirjutab ka enda mööduvast aastast. «Mööduv aasta oli minu jaoks raske. Käisin ära seal, kus kirkaim valgus ja põhjatuim vaikus eraldab olevat kaduvikust. Kui võitlejaloomus ei lubanud mul vaikusepiirist üle astuda,» kirjutab Savisaar.

«Advendiaeg kingib lootust» oli esilehel ka 20. novembri ajalehes «Haabersti Postipoiss».

Kui tavapäraselt kuulutab 24. detsembril Raekoja aknal jõulurahu välja Tallinna linnapea Edgar Savisaar, siis sel aastal teeb seda ilmselt Taavi Aas või Kalev Kallo.

«Aeg näitab, kes jõulurahu välja kuulutab,» ütles Tallinna linna avalike suhete juhataja Ain Saarna. «Selget vastust ma täna ei saa öelda. Esimest korda taasiseseisvunud Eestis kuulutas jõulurahu välja õnnis Lennart Meri presidendina, pärast seda on selleks olnud Tallinna linnapea.»

Kuna kohus on praeguse seisuga Edgar Savisaare ametist kõrvaldanud, tema jõulurahu välja kuulutada ei saa. «Nüüd on otsustamise koht, kas seda teeb linnapea ülesannetes olev Taavi Aas või ketiga mees Kalev Kallo, kes on volikogu esimees,» selgitas Saarna ja lisas, et õnneks on selle sündmuseni veel kuu aega.

Kui riigikohus peaks otsustama Edgar Savisaare kasuks, siis kuulutab jõulurahu välja tema. Detsembri alguseks peaksid valmima ka invatõstukid linna esindushoonetesse.

Harju maakohus kõrvaldas korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatava Savisaare riigiprokuratuuri taotlusel linnapea ametist 30. septembril, leides, et Savisaar võib linnapeana töötamist jätkates mõjutada Tallinna linnavalitsuse töötajaid või nendega ütlusi talle soodsas suunas kooskõlastada. Tallinna ringkonnakohus jättis maakohtu määruse 23. oktoobril jõusse, kuid praeguseks on Savisaare kaitsja selle vaidlustanud.

Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar sel ja eelmisel aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses. Savisaart kahtlustatakse neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

Lisaks Savisaarele said 22. septembril kuriteokahtlustuse ka Tallinna linnavolikogu esimees, keskerakondlane Kalev Kallo, Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik ja endine tipp-poliitik Villu Reiljan, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg ning ettevõtja Alexander Kofkin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles