Kopli liinide viimased elanikud ei taha kodust lahkuda

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et elektrivool on majas juba ammu välja lülitatud, paigaldas Aleksander Veskilt esimesele korrusele generaatori.
Et elektrivool on majas juba ammu välja lülitatud, paigaldas Aleksander Veskilt esimesele korrusele generaatori. Foto: Sander Ilvest

Kopli liinidel juba 21 aastat elanud Aleksander Veskilt pole Tallinna linnalt sobivat asenduskorterit saanud, sest alati leiduvat temast suuremaid hädalisi.

Veskilt pole nõustunud talle pakutud asenduspindadega, sest need olevat liiga viletsad. Üks variant olnud ilma põrandata tuba narkomaanidest kubisevas ühiselamus, teine aga voodikoht sotsiaalmajutusüksuses. Eelmisel nädalal tõid ametnikud Veskiltile paberi, kus nõutakse, et ta selle nädala lõpuks Sepa tänav 27 majast läinud oleks.

Kurioossel kombel on Tallinna linnaametnikud isehakanud üürilisega praegu hädas just seetõttu, et varasematel aegadel on elanikule vastu tuldud ja teda isegi aidatud. Veskilti juriidilise esindaja Diana Rintsi sõnul kehtib Veskilti ja Põhja-Tallinna valitsuse vahel suusõnaline üürileping. Linnaosavalitsus leiab, et Veskilt elab liinidel ebaseaduslikult.

«Hagi on kohtusse antud ja seesama eelmisel nädalal Veskiltile kätte antud haldusakt, millega nad tahavad ta välja tõsta, on ka vaidlustatud,» ütles Rints. «Kuna praegu kehtib suuline üürileping ja linn väidab, et seda ei ole, siis esitasimegi tsiviilhagi üürisuhte olemasolu tuvastamiseks. Kohus vaatab asja läbi, annab oma hinnangu ja siis selgub, mis edasi saab,» selgitas ta.

Rintsi sõnul on linn aktsepteerinud Veskiltit kui üürnikku. «Ametnikud küsisid tema käest juba selle sajandi algul, et kas siin majas on vaja midagi teha. Veskilt kurtis, et katus laseb vett läbi ja vesi tilgub talle läbi lae tuppa. Seejärel tegi linn selle korda. Võlaõigusseadus sätestab, et üürileandja peab tagama üürnikule korrektsed elamisvõimalused ja tegema parandusi,» tõi ta näite.

Veskilt kinnitas, et linnaosavalitsus pole tegelikult kunagi nõudnud, et ta oma elukohast välja koliks. «Kui ma olen linnaametnike juures käinud ja küsinud, et mis me nüüd teeme, siis öeldakse, et ela edasi. Ma olen kogu aeg kirjutanud avaldusi vabade korterite peale. Viimati kirjutasin Erika tänaval asuva 35-ruutmeetrise korteri saamiseks avalduse. Varsti peaks tulema korterikomisjon, kus see ka läbi vaadatakse. Aga tavaliselt vastatakse: on suuremaid hädasolijaid kui teie ja see korter läheb nendele,» rääkis Veskilt.

Linnaosavalitsus on juba rentinud suure merekonteineri, kuhu tõrksa üürilise kraam kolimise ajaks panna, kuid jõuga Veskiltit vähemalt esialgu välja tõstma ei hakata.

Põhja-Tallinna valitsuse pressiesindaja Raivo Loti sõnul keeldus Harju maakohus eile menetlusse võtmast Veskilti hagi Tallinna linna vastu üürisuhte tuvastamiseks ning vee- ja elektriühenduse taastamiseks. Otsus pole veel jõustunud, selle edasikaebamiseks on aega 15 päeva. Peale selle on Veskilti esindaja esitanud kohtule ka vaide eelmisel nädalal alanud menetluse peatamiseks.

«Neljapäeval toimub abilinnapea Eha Võrgu juures nõupidamine, kus otsustatakse linna edasised sammud. Veskiltile on linna poolt pakutud eluaset, mida ta aga senini vastu võtnud pole. Loodetavasti jõutakse siiski kokkuleppeni ja Kopli liinide üleandmine Fund Ehitusele saab toimuma tähtaegselt,» ütles Lott. Postimehe andmetel on Kopli liinide üleandmise lõpptähtaeg 28. november.

Eile kirjutas otse tänaval Rintsile volituse enda esindamiseks ka Veskilti naabermajas elav naisterahvas. Linnaosavalitsuse korraldusel tühjade majade uksi ja aknaid sulgema saadetud töömehed jätsid advokaadi ilmumisest kuuldes proua välisukse esialgu vineeriga kinni löömata.

Küll aga löödi vineeritahvlid selle toa akende ette, kus mürises Veskilti elektrigeneraator.

Vesi ja elekter on elamus juba aastate eest välja lülitatud. Vee veab Veskilt ise autoga kohale, elektrit toodab esimesel korrusel asuv generaator. Elektripliidi jaoks sellest siiski ei jätku, söögitegemiseks on köögis väike balloonigaasil töötav pliit.

«Generaatoriruumis olid akendel trellid ees ja aknad lahti, nii et generaatori heitgaasid läksid kõik õue. Akende ette löödud vineer aga muutis seal generaatori käivitamise võimatuks.

Eile õhtupoolikul aga tulid Veskiltile appi sugulased, kes aitasid raske generaatori teisele korrusele tassida.

Vastu õhtut ilmus liinidele aga veel üks kummaline tegelane. Nimelt sõitis seal väikekaubikuga ringi mees, kes käis elamutelt majanumbreid ära kruvimas. Töö olevat tellinud Põhja-Tallinna linnaosavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles