Kes kuulutab välja jõulurahu?

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimastel aastatel on raekoja aknast jõulurahu välja kuulutanud linnapea Edgar Savisaar.
Viimastel aastatel on raekoja aknast jõulurahu välja kuulutanud linnapea Edgar Savisaar. Foto: Mihkel Maripuu

Kui tavapäraselt kuulutab 24. detsembril Raekoja aknal jõulurahu välja Tallinna linnapea Edgar Savisaar, siis sel aastal teeb seda ilmselt Taavi Aas või Kalev Kallo.

«Aeg näitab, kes jõulurahu välja kuulutab,» ütles Tallinna linna avalike suhete juhataja Ain Saarna. «Selget vastust ma täna ei saa öelda. Esimest korda taasiseseisvunud Eestis kuulutas jõulurahu välja õnnis Lennart Meri presidendina, pärast seda on selleks olnud Tallinna linnapea.»

Kuna kohus on praeguse seisuga Edgar Savisaare ametist kõrvaldanud, tema jõulurahu välja kuulutada ei saa. «Nüüd on otsustamise koht, kas seda teeb linnapea ülesannetes olev Taavi Aas või ketiga mees Kalev Kallo, kes on volikogu esimees,» selgitas Saarna ja lisas, et õnneks on selle sündmuseni veel kuu aega.

Kui Riigikohus peaks otsustama Edgar Savisaare kasuks, siis kuulutab jõulurahu välja tema. Detsembri alguseks peaksid valmima ka invatõstukid linna esindushoonetesse.

Jõulurahu tava ulatub juba 17. sajandisse ning kuulub Eesti, Soome ja Rootsi õigusriikluse ühisaega. Traditsioon sai alguse Rootsi kuninganna Kristiina valitsusajal, kes valitses aastail 1632–1654. Jõulurahu väljakuulutajaks on linnapea või raesekretär, kohaks linn, kus asub peapiiskopi katedraal ning paigaks tsiviilhoone rõdu. Väljakuulutamise aeg on traditsiooniliselt jõululaupäeva keskpäeva paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles