Tallinn ei kiirusta Kristiine turust loobuma

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pooleliolev Kristiine turg.
Pooleliolev Kristiine turg. Foto: Mihkel Maripuu

Harju maavanem Ülle Rajasalu esitas Tallinna linnavalitsusele nõudmise lõpetada Kristiine turu ehitamine Kotkapoja tänavale ning taastada seal algne olukord ehk haljasala.

Peamine probleem on selles, et linn lubab eraettevõtjal rajada turu sotsiaalmaale, kuhu seaduse järgi ei tohi midagi ehitada ning kus ei tohi kaubelda.

Teisipäeval kohtusid maavanema juures Tallinna linnavalitsust esindanud Kristiine linnaosa vanem Mihhail Korb, turu rajaja Andres Rozalka, keskkonnaministeeriumi ja maa-ameti töötajad ning ebaseadusliku turu rajamise kohta politseile avalduse esitanud elanike esindaja.

«Maavanema seisukoht on ühene: ehitustegevus tuleb lõpetada ja endine olukord tuleb taastada,» ütles Rajasalu Postimehele pärast kohtumise lõppu. Ta lisas, et kui linn siiski soovib sinna turgu rajada, siis tuleb läbi käia kõik need juriidilised protsessid, mida seadus maa sihtotstarve muutmisel ette näeb.

Rajasalu sõnul taotles Tallinn turu alla jääva maatüki 2007. aastal enda omandisse, põhjendades seda vajadusega rajada sinna laste mänguväljak. Nüüd aga on Kristiine linnaosavalitsus andnud maatüki rendile turu rajamiseks.

«Mul oli väga kurb kuulata, kuidas Mihhail Korb põhjendas seda seaduserikkumist avaliku huviga. Avalik huvi selgitatakse välja detailplaneerimise käigus. Kõigepealt tuleks küsida keskkonnaministeeriumist luba maa sihtotstarvet muuta, kuna see maa on linnale antud sihtotstarbeliselt mänguväljaku ehitamiseks,» lausus maavanem.
Üks põhjendus, miks pole maa sihtotstarbe muutmist taotletud, oli see et ärimaa puhul tuleks liiga palju maamaksu maksta.

Küsimusele maavalitsuse edasiste sammude kohta vastas Rajasalu, et tõenäoliselt tuleb pöörduda kohtu poole, et ehitustegevus oleks peatatud vähemalt niikauaks, kui viiakse läbi maavanema järelevalvet.

Korb nentis, et maavanem teatas küll suuliselt oma otsuse, kuid Kristiine linnaosavalitsus ootab siiski ära ametliku kirja tema nõudmistega ja otsustab siis, mida edasi teha. «Ma tahaksin saada maavanema seisukohta kirjalikul kujul, kus on täpselt kirjas, milliste seaduste milliste paragrahvide vastu me oleme eksinud. Siis selle alusel me otsustame, mida edasi teha,» ütles Korb.

«Maavanemaga kohtumisel esitati sisuliselt kaks monoloogi. Selle asemel, et otsida kompromissi ja leida olukorrale lahendust, rääkisime meie ühte asja, maavanem oma meeskonnaga teist,» lisas ta.

Kohtumisel viibinud Kotkapoja tänava elanike esindaja kinnitas samuti, et erilist kompromissivalmidust polnud kohtumisel märgata. «Ja mis kompromissi seal saakski olla. Seadus on seadus ja ma ei kujuta ette, mis kompromissi oleks võimalik seaduse täitmisel leida,» ütles Kotkapoja 2 maja elanik, kes ei soovinud oma nime avaldada.

Turu rajaja Andres Rozalka olevat maavanema juures kinnitanud, et turuplatsil on kõik tööd peatatud, kuid ühe Kotkapoja 4 elava inimese sõnul oli turuplats eile päeval küll vaikne, kuid õhtul olevat seal jälle mingit askeldamist näha olnud. Postimehel ei õnnestunud teisipäeval Rozalkaga ühendust saada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles