Porto Franco arendaja on Eesti arhitektidega üldjoontes kokku leppinud

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadarik Tüür Arhitektide nägemus Porto Franco äri- ja kaubanduskeskusest
Kadarik Tüür Arhitektide nägemus Porto Franco äri- ja kaubanduskeskusest Foto: KTA

Admiraliteedi alale ehitatava Porto Franco kaubanduskeskuse arendaja on pidanud Kadarik Tüür Arhitektidega läbirääkimisi alates 23. oktoobrist ja jõudnud kokkuleppele projekteerimise ajagraafiku ning töö mahu osas.

«Kuna Porto Franco investoritele meeldis nagu žüriis olnud Eesti Arhitektide Liidu esindajailegi enim Eesti büroo Kadarik Tüür Arhitektid (KTA) tehtud töö, siis asusime läbirääkimistesse KTA-ga.  KTA on arhitektuurselt tugev ja tunneb hästi kohalikku koloriiti,» selgitas Porto Franco juhatuse esimees Aldo Dapon, miks otsustati rahvusvahelise arhitektuuribüroo Chapman Taylor võidutöö hüljata ja eestlastega edasi minna.

«Tänaseks oleme KTA-ga jõudnud kokkuleppele Porto Franco projekteerimise ajagraafiku ja töö mahu osas, lähiajal loodame jõuda lepinguni,» ütles Dapon. «Projekteerimisel lähtume KTA visioonist, kuhu liidame paremad osad kõikidest esitatud töödest.»

Kuigi Eesti Arhitektide Liit nõuab reeglite eiramise tõttu arhitektuurikonkurssi tühistamist, siis Daponi sõnul on liiduga probleemseid küsimusi arutatud ning loodetakse jõuda peatselt kõiki osapooli rahuldava lahenduseni: «Me oleme kindlad, et meie, meie naabrid, Tallinna linnaarhitektid ja Eesti arhitektid suudame üheskoos konkursile esitatud ideedest välja võtta parimad ning üheskoos leiame antud alale parima lahenduse.»

«Oleme välja öelnud, et antud võistluse näol ei olnud tegemist võistlusega, kuna žüriis oli kokku lepitud kuue sõltumatu liikme asemel viis. Üks, kes pidi olema sõltumatu, ei olnud seda. See arhitekt andis tegelikult ka Kadarik & Tüür palju punkte. Kogu austuse juures Kadarik & Tüür Arhitektide vastu ei saa me nõustuda sellega, et libažürii poolt valitud teine koht läheb edasi. See on nii meie büroole kui ka teistele pehmelt öeldes näkku sülitamine,» ütles KOKO arhitektide juhtivarhitekt ja Eesti Arhitektide Liidu eestseisuse liige Raivo Kotov Postimehele veel paar nädalat tagasi.

Porto Franco on Admiraliteedi basseini äärde rajatav Tallinna kesklinna suurim kaubandus- ja bürookeskus üldpinnaga ca 160 000 m2.  2017. aasta lõpuks valmivas keskuses on renditavaid kaubandus- ja toitlustuspindasid ca 40 000 m2 ning ligi 3000 inimise töökohaks saavaid büroopindasid ca 30 000 m2. Eesti investorite eestvõttel teostatava projekti koguinvesteering on ca 160 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles