Politseinikud piilusid parkivatesse autodesse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik
Politseinik Foto: Elmo Riig / Sakala

Politseinikud käisid neljapäeva õhtul Tallinna tänavatel ringi ning piilusid parkivatesse autodesse, et hoiatada omanikke võimalike varguste eest.

Üks autoomanik kirjeldas Facebookis oma kogemust politseinikega. «Helistab mulle võõras number kell 19.30 õhtul ja tutvustab end, et on politseist! Küsib, kas see auto registreerimisnumber on minu oma. Ma vastu, et jah, kas juhtus midagi. Selle peale vastavad, et ei, tegelikult mure selles, et teil on autos nähtaval kohal varustust, mis võiks olla ahvatlev varastele, kas te saaksite palun oma auto juurde tulla. Muidugi mõista läksin, kolm politseiniku tänaval uurimas ja piilumas autodesse. Andsin märku, et sain just kõne, et mul olla nähtaval kohal huvitavat vara, mille nimel kaagid hea meelega aknad sisse vehivad. Mõistagi kolisin nähtaval oleva vara mujale ja sain kingiks veel aknakatted politsei logodega ja puha. Kiiduväärt ettevõtmine meie tublidelt abistajatelt!» 

Politsei selgitas Postimehele, et Mustamäel ja Kristiines toimus neljapäeva õhtul politseioperatsioon, mille eesmärk oli ennetada vargusi autodest. «Kahe tunni jooksul käisime läbi parklad kortermajade ümbruses ning kui autos hakkas silma midagi, mis võiks ka varastele huvi pakkuda, andsime sellest omanikule teada,» rääkis Lääne-Tallinna piirkonnavanem Enely Estaal.

«Vestlesime 16 autoomaniku ja paljude möödakäijatega ning loodetavasti suutsime tänu sellele nii mõnegi varguse ära hoida,» lisas ta.

«Kui vaadata statistikat, siis viimase kuu-pooleteise jooksul on Lääne-Tallinnas murtud sisse ligikaudu 50 autosse ja ilmselgelt on seda lubamatult palju. Oktoobris oleme saanud kätte kolm autodest asju varastanud inimest ning töö käib selles suunas kindlasti edasi,» rääkis Estaal.

«Eilse operatsiooniga püüdsime autojuhtidele selgitada, et ka midagi pealtnäha väärtusetut – näiteks tühi sülearvutikott – võib vargas huvi äratada. Elu on näidanud, et varaste kõrgendatud tähelepanu pälvivad väikekaubikud ja iseäranis need, mis on varustatud näiteks ehitusettevõtte logoga. Kuna tööriistad on kallid, on selliste varguste puhul ka kahjud väga suured, ulatudes mitme tuhande euroni,» selgitas ta.

Omaette teema on politsei jaoks ka varastatud asjade edasine saatus. «Ka siin saab igaüks palju ära teha, küsides kasutatud asja ostmisel näiteks esemega poest kaasa antud pabereid või kviitungit. Samuti tasuks ostmise ajal nii müüja kui ka kauba kohta võimalikult palju infot küsida ning kui asi tundub kahtlane, siis ostmata jätta. Põhimõte on siin see, et varastatud asju ostes toetatakse kuritegevust ja seeläbi ka uusi vargusi.»

Politsei lisas, et lisaks asjade autos mitte hoidmisele aitab vargusi ennetada see, kui eelistada parkimiskohta, mis on valgustatud kohas ja kus seisev auto on koduaknast näha, sest see võtab vargalt võimaluse tegutseda varjatult. Samuti võib kasu olla maja külge paigaldatud valvekaameratest.

Üheksa kuuga on Lääne-Tallinnas registreeritud 235 vargust autodest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles