Savisaare ametist kõrvaldamise võimalik põhiseadusevastasus selgub uuel aastal

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Ekraanitõmmis reporter.ee videolt

Riigikohus teeb eeldatavalt jaanuari alguses otsuse Tallinna linnavolikogu taotluses tunnistada põhiseaduse vastaseks linnapea Edgar Savisaare ametist kõrvaldamine.

Riigikohus määras Tallinna linnavolikogu taotluse vaagimise kirjalikku menetlusse 8. detsembril ning langetab selles otsuse arvatavalt kuu jooksul ehk jaanuari alguses, teatas ERRi uudisteportaal.

Tallinna linnavolikogu taotleb tunnistada põhiseadusvastaseks ja kehtetuks kriminaalmenetluse seadustiku paragrahv, mille alusel korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatav Tallinna linnapea Edgar Savisaar kõrvaldati linnapea ametist.

Oktoobri lõpus võttis Tallinna linnavolikogu 43 poolthäälega vastu otsuse eelnõu, mis nägi ette pöördumise riigikohtusse põhiseaduslikkuse järelevalve algatamiseks.

Samas leidis Keskerakonna fraktsiooni palvel vastava paragrahvi põhiseaduslikkust kontrollinud õiguskantsler Ülle Madise, et see on põhiseadusega kooskõlas.

Tallinna ringkonnakohus jättis 23. oktoobril jõusse Harju maakohtu määruse, millega kõrvaldati Keskerakonna esimees Edgar Savisaar Tallinna linnapea kohalt.

Ringkonnakohus leidis, et tunnistajate ütluste objektiivsuse tagamiseks on ametist kõrvaldamine sobiv meede. Kohus märkis, et taotletav eesmärk – kahtlustatavale ametialaselt allunud tunnistajate ütluste objektiivsuse tagamine – ei ole vaadeldaval juhul saavutatav muu, vähem koormava abinõuga, teatas riigiprokuratuur.

Ringkonnakohus märkis, et on samuti tutvunud riigiprokuröri poolt esitatud kriminaalasja materjalidega, millest nähtuv kinnitab maakohtu hinnanguid põhjendatud kuriteokahtlusele.

«Kuna kriminaalasjas on tunnistajateks Tallinna linnavalitsuse ametnikud, kes saavad otse või vahendatuna linnapealt korraldusi, on meie ülesanne õiguskaitseasutusena tagada tunnistajatele võimalus mõjutusteta ütluste andmiseks,» ütles riigiprokurör Laura Vaik toona Postimehele.

Harju maakohus kõrvaldas korduvas pistise võtmises kahtlustatava Savisaare riigiprokuratuuri taotlusel linnapea ametist 30. septembril, leides, et Savisaar võib linnapeana töötamist jätkates mõjutada Tallinna linnavalitsuse töötajaid või nendega ütlusi talle soodsas suunas kooskõlastada.

Kriminaalmenetluse seadustiku kohaselt võib kohus kahtlustatava ametist kõrvaldada, kui ta võib edasi töötades jätkuvalt toime panna kuritegusid või tema edasitöötamine võib kahjustada kriminaalmenetlust.

Seadus lubab ametist kõrvaldamisest nelja kuu möödumisel kahtlustataval, süüdistataval või tema kaitsjal esitada kohtule taotluse ametist kõrvaldamise põhjendatuse kontrollimiseks. Kui ametist kõrvaldamise alused ära langevad, on prokuratuuril või eeluurimiskohtunikul võimalik määrus tühistada.

Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar sel ja eelmisel aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses. Savisaart kahtlustatakse neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

Lisaks Savisaarele said 22. septembril kuriteokahtlustuse ka Tallinna linnavolikogu esimees, keskerakondlane Kalev Kallo, Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik ja endine tipp-poliitik Villu Reiljan, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg ning ettevõtja Alexander Kofkin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles